Gulyás Gergely levélben kérte Frans Timmermans felfüggesztését

2019.02.06. 18:38 Módosítva: 2019.02.06. 19:07
Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban - tudatta a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

Gulyás Gergely arra kérte Jean-Claude Junckert, hogy lehetőség szerint kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottság munkájából azáltal, hogy fizetés nélküli választási szabadságot biztosít számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában – írta az MTI.

A miniszter annak hatására fordult Junckerhoz, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament január 30-ai plenáris ülésén. Mint az ennek másnapján kelt levélben írta, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a bizottságot a vitában annak első alelnöke képviselte. 

Sajnálatosnak tartja azonban, hogy Timmermans mint „Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva” – írta Gulyás Gergely.

A miniszter emlékeztette Junckert arra, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk. „Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során” – tette hozzá.

A magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során „nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás” – szögezte le Gulyás Gergely.

Az Európai Parlament alkalmazottai nem indulhatnának így választáson

Fölöttébb megkérdőjelezhető, hogy ennek engedélyezése mennyire lehet legitim egy biztos számára, ha az Európai Parlament egy átlagos alkalmazottjától – amennyiben jelöltként indul egy választáson –, akár az adott választási kampány teljes időtartamára megvonhatják a fizetését – állapította meg. 

Ilyen intézkedést foganatosítottak már a magyar néppárti delegáció egyik akkreditált parlamenti asszisztense esetében – emlékeztetett a politikus. 

„Érdekes módon amennyiben egy biztos nemzeti választásokon indul jelöltként, a bizottsági munkavégzéstől köteles tartózkodni, illetve legalább a nemzeti kampány teljes időtartamára fizetés nélküli választási szabadságot kell részére” – jegyezte meg.

„Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság nem talál kivetnivalót abban, hogy az egyik befolyásos tagja azon európai pártszövetség 'csúcsjelöltje', amelynek a magyarországi tagpártja nyíltan együttműködik és kampányol az antiszemita erőkkel” – vélte a miniszter.

Az Európai Bizottság magatartási kódexét idézte

A magatartási kódex szerint intézkedni kell annak érdekében, hogy ha egy biztos az európai parlamenti választási kampányban jelölt lesz, akkor tartsa tiszteletben a függetlenség, integritás és diszkréció elveit. „Álláspontunk szerint a felsorolt intézkedések nem garantálják a függetlenséget az Európai Szocialisták (PES) 'csúcsjelöltjének' esetében” - írta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Fotó: Szekeres Máté / Index

Magyarország mindig nyitott volt az együttműködésre és megegyezésre az Európai Bizottsággal – szögezte le a politikus. 

„Vitáink tisztán szakmai alapokon folytak, amelyek során a pártpolitika nem játszott szerepet. Jogszabályi rendelkezéseket vitattunk meg a bizottság különböző szolgálataival, illetve jogi vitáinkat nyílt és átlátható módon folytattuk le. Ezért sikerült minden esetben politikai megfontolásoktól mentes megegyezésre jutnunk” – közölte.  • Hírek
  • Babaváró hitel