A kemény brexit a kutyások/macskások rémálma

GettyImages-1038282312
2019.03.18. 13:10
A megegyezés nélküli brit kilépés egyik bosszantó hatása lenne a britekre nézve, hogyha kisállattal akarnak az EU-ba utazni, akkor egy négyhónapos procedúrát kell lebonyolítaniuk. A veszettség elleni oltást ugyanis vérteszttel is alá kell támasztani. Az EU-ból oda utazók pedig mindenképpen féregtelenítsenek.

Valószínűleg sírógörcsöt fognak kapni azok a brit kutya-macska-vadászgörény tulajdonosok, akik az Európai Unióba szeretnének utazni a közeljövőben, de nem számoltak azzal, hogy az Egyesült Királyság kormánya/pártjai/parlamentje képtelenek eldönteni, hogyan lépnének ki az EU-ból. Egyelőre ott tartunk, hogy a múlt héten a brit alsóház megszavazta, hogy a kilépés eredeti, március 29-i dátumának elhalasztását kéri az EU-tól.

Erről az a csütörtök-pénteki EU-csúcson dönthetnek a tagországok, habár egyelőre még az sem világos, hogy Theresa May egy néhány hónapos, rövidebb, vagy egy hosszabb halasztást kér majd. A rövidebb verzió akkor jönne, ha az alsóház váratlanul mégis ratifikálná May megállapodását a kilépés feltételrendszeréről, amit már kétszer kaszáltak el korábban. Ha azonban nem sikerül elfogadni megállapodást, és esetleg nem kapnának halasztást sem, akkor alapesetben március 29-én megállapodás nélkül, rendezetlen formában esnének ki az EU-ból.

Így nő a veszélye annak, hogy lehetetlen helyzetbe kerülnek az emberek a mindennapi ügyintézések kapcsán.

Ha az Egyesült Királyság rendezetlenül esik ki az EU-ból, onnantól harmadik országnak számít, ahol nem lesz érvényes a közösségi jog, csakis a brit törvényeket lehet alkalmazni. Ez persze kölcsönös, a briteket eddig megillető uniós polgár státusz is érvényét veszíti. A brit kormány kiadott egy dokumentumot, amiben többek között azoknak a kisállat-tulajonosoknak akarnak segíteni, akik az EU-ba utaznának kisállatukkal, és az utazás akkorra esik, amikor ugyan az Egyesült Királyság már nem az EU tagja, de nem is sikerült rendezett körülmények között kilépni.

Tehát a teendők: legalább négy hónappal korábban lásson hozzá minden érintett az utazás megtervezéséhez (ez azért vicces, mert halasztás nélkül tizenegy nap múlva esedékes a brexit).

  • Az állatot természetesen el kell látni veszettség elleni oltással, az oltás beadása után legalább harminc napnak el kell telnie.
  • Akkor ismét el kell menni az állatorvoshoz, hogy vegyen vért. A vértesztet egy EU által jóváhagyott laborba kell beküldeni, a vérvizsgálat akkor lesz sikeres, ha a veszettség ellenanyag szintje legalább 0,5 iu/ml (az “iu” egy nemzetközi egység a farmakológiában).
  • A sikeres vérminta után három hónapot kell várni az utazással.
  • Majd az utazást megelőzően tíz napon belül be kell vinni a kisállatot egy EU-s hitelesítéssel rendelkező hivatásos állatorvoshoz, itt kap az ember egy igazolást, ami négy hónapig érvényes és már lehet is utazni.
  • A határon pedig az erre a célra kijelölt sorba kell beállni, és fel kell készülni arra, hogy chipet, állatútlevelet, vérvizsgálati igazolást fognak kérni.

Azoknak sem lenne egyszerű a helyzetük, akik az EU-ból akarnának az Egyesült Királyságba utazni kedvencükkel. Az állatútlevél, és az érvényes veszettségi igazolás mindenképpen kellene ebben az esetben is, de a féregtelenítés is feltétel (kivéve, ha valaki Máltáról, Írországból, Finnországból, vagy az EU-n kívüli országok közül Norvégiából utazik). A kezelés és az országba való belépés között 24 óránál több, de 120 óránál (azaz öt napnál) kevesebb időnek kell eltelnie.

(Borítókép:  Jeff J Mitchell / Getty Images Hungary)