Az IMF-től igazolt elnököt az Európai Központi Bank

2019.10.18. 12:42 Módosítva: 2019.10.18. 12:48

Megerősítették az európai állam- és kormányfők Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére pénteken, az Európai Tanács csúcstalálkozójának második napján. A korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztját betöltő francia jogász november 1-jén veszi át Mario Draghitól az EKB-elnöki feladatokat, és a következő nyolc évben fogja felügyelni az eurózóna pénzügyeit és gazdasági stabilitását.

Az európai vezetők csütörtök kora délután ültek tárgyalóasztalhoz, és éjjel 2-kor álltak fel onnan. Az EU és a brit kormány újabb brexitmegállapodását még a vacsora előtt jóváhagyták, de nem tudtak egyezségre jutni abban, hogy megkezdjék-e az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Ahogy azt sejteni lehetett, a bővítést ellenző Emmanuel Macron francia elnök konfliktusba keveredett Angela Merkel német kancellárral és az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal is. Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Észak-Macedóniát támogatta volna, de Albániát nem, abba belement volna, hogy a két államról külön-külön szavazzanak.

Végül abban sem tudtak megállapodni, hogy mikor veszik ismét napirendre a bővítést. Franciaország előbb az egész csatlakozási folyamatot szeretné megreformálni. A pénteki ülés előtt több európai vezető is csalódottan nyilatkozott. „Az európaiságról beszélünk, de mit jelent az európaiság, ha nem akarjuk ezt terjeszteni és kibővíteni az EU-t?" – tette fel a költő kérdést Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök az újságíróknak. A lengyel kormányfő arról is beszélt, hogy „néhány gazdag ország szegte meg az Albániának és Észak-Macedóniának" adott ígéretét.

Az Európai Tanács péntek hajnalban elfogadott zárónyilatkozata megismételte az uniós külügyminiszterek hétfői figyelmeztetését: Törökországnak fel kell hagynia mindenfajta katonai tevékenységgel Szíriában, amely további szenvedést okoz a civil lakosságnak és jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Európa biztonságára.