Továbbengedte Várhelyit az EP

2019-11-14T071214Z 62431520 RC2VAD9EGCJ6 RTRMADP 3 EU-COMMISSION
2019.11.18. 15:25 Módosítva: 2019.11.18. 16:52

Zöld utat adott Várhelyi Olivér biztosjelöltnek az Európai Parlament külügyi szakbizottsága. Az eredményt a biztosjelölt és az Európai Néppárt is megerősítette Twitteren. "Micsoda megtiszteltetés a Von der Leyen-csapat tagjának lenni! Együtt egy erősebb Európáért" - írta Várhelyi, a Néppárt pedig gratulált a leendő európai biztosnak.

A múlt csütörtökön tartott szóbeli meghallgatás után az EP-képviselők további írásbeli kérdéseket tettek fel a szomszédságpolitikai és bővítési portfólió várományosának. A hatoldalas válaszdokumentumban Várhelyi diplomatikusan kitért az Orbán-kormány kritikája elől, de többször is hangsúlyozta a függetlenségét és az emberi jogok, demokrácia és jogállamiság iránti elkötelezettségét.

Az írás meggyőzte az EP-képviselőket, ezúttal a szociáldemokrata frakció és a centrista-liberális Renew Europe is jóváhagyta Várhelyi jelöltségét. 

"Biztos vagyok benne, hogy az új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosát köszönthetjük Várhelyi Olivérben. Lehengerlő szakmai tudást, rátermettséget és európaiságot mutatott a csütörtöki meghallgatásán. Kiváló munkát fog végezni ezen a fajsúlyos politikaterületen" - nyilatkozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazást követő sajtótájékoztatóján.

„Továbbra is kiemelt figyelem fogja kísérni a magyar biztos munkáját, akinek egyetlen lépésnyit sem szabad majd el- vagy letérnie arról az európai útról, amelyet az uniós szerződések és saját maga is megszabott a következő évekre” - írta közleményében Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő közleményében reményét fejezte ki, hogy Várhelyi Navrasics Tiborhoz hasonlóan " a fölötte állók szolgálójából az alatta állók segítőjévé lesz", hiszen  Navrasics esetében is egy "jogot tipró kormány tagjából jogállamiságért aggódó konzervatív értelmiségi vált."

Ha a héten az uniós intézmények jogi szakértői arra a következtetésre jutnak, hogy a brit biztosjelölt nélkül is munkába állhat az új Európai Bizottság, akkor a jövő héten az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése az egész testületről szavazni fog. Ha az EP-képviselők itt is bizalmat szavaznak Ursula von der Leyennek és csapatának, akkor az új Bizottság december 1-jén munkába állhat.

(Borítókép: Várhelyi Olivér a múlthét csütörtöki meghallgatásán Brüsszelben. Fotó: Francois Lenoir / Reuters)