A lengyel melegmentes övezetekről vitázott az EP

2019.11.26. 22:29 Módosítva: 2019.11.27. 08:03
Ismét Lengyelország volt napirenden az Európai Parlamentben, de emiatt nagyon sok szó esett Magyarországról is. A téma az LMBTI-közösségek elleni hangulatkeltés volt, amely egyre nagyobb és immár intézményes méreteket ölt Lengyelországban. Bizonyos lengyel önkormányzatok nyilatkozatokban bélyegezték meg ezeket a közösségeket, sőt, LMBTI-mentes övezetnek nyilvánították saját területüket, amit egyértelműen tiltanak az uniós alapokmányok.

Cecilia Malmström, az Európai Bizottság tagja azt mondta, hogy ezek a fejlemények rendkívül aggasztóak, sőt, arra is célzott, hogy ezek az önkormányzatok (körülbelül 70 településről van szó) egy része jelentős uniós felzárkóztatási forrást is kap, pedig a támogatások odaítélésének feltétele minden esetben az uniós jog tiszteletben tartása.

Magdalena Adamowicz lengyel néppárti politikus úgy látja, hogy a politikában a legsötétebb idők jönnek vissza,

a populizmus és a nacionalizmus pedig kéz a kézben jár a diszkriminációval,

amikor nemi, faji, vallási alapon tesznek különbséget emberek között. Adamowicz szerint szükség van a társadalomban szexuális oktatásra. Lengyelországban az LMBTI személyek 70 százaléka depresszív, öngyilkosságra hajlamos, mert alapvető emberi méltóságuk kerül veszélybe, holott nekik ugyanolyan joguk van, mint másoknak – foglalta össze.

A szlovén szociáldemokrata Tanja Fajon szerint betegségként terjed a homofóbia Lengyelországban és szégyen, ami történik. Ugyanakkor – tette hozzá - nemcsak Lengyelországból, hanem Magyarországról is aggasztó homofób hírekről hallani és fizikai támadások is történnek. Fajon azt mondta, meg kell tanítani a társadalomnak a sokszínűség elfogadását és azt, hogy a gyűlölet nem lehet megoldás.

Terry Reintke német zöldpárti politikus feltette a kérdést, hogy vajon milyen élet várhat arra, aki LMBTI-ként ilyen területen, "zónában" nő fel? Minden európainak joga van a normális életre, fel kell vállalnunk a képviseletüket és meg kell védenünk őket – mondta Reintke.

Maximilian Krah, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport a másik táborhoz tartozik, szerinte éppen az itt felszólalók gyűlölködnek, mégpedig a lengyelekkel szemben. A keletnémet képviselő szerint majd a lengyelek eldöntik, hogyan szervezik meg az életüket, a lengyel hatóságok megoldják a problémákat, egyébként pedig: “Isten óvja Lengyelországot!”

Kialakult egy kisebb vita arról is, hogy melyik étterembe nem engedik be az LMBTI-személyeket, majd nagy nehezen kiderült, hogy a krakkói Gril Café biztosan ezek közé tartozik – legalábbis Robert Biedron képviselő szerint. Elhangzott az, hogy

a homofóbia választható, a homoszexualitás nem.

A lengyel kormánypárti Beata Kempa fel volt háborodva, szerinte blaszfémiát követtek el, Szűz Máriát gyalázták az egyik melegfelvonulás résztvevői, úgy véli, egy kisebbség ideológiája nem veheti át a többség hatalmát. A lengyel ellenzéki Elzbieta Katarzyna Lukacijewska viszont azon lengyel anyák nevében is beszélt, akik a magukat megölő meleg gyermekeiket siratják.

Donáth Anna, a Momentum képviselője arról szólt, hogy politikai csoportok, sőt, uniós kormányok nézik ki maguknak LMBTI-csoportokat. Hozzátette, hogy Magyarországon a kormányzati retorika részévé vált Kövér László házelnök fejtegetése, miszerint pedofilok azon szivárvány családok, akik gyerekeket akarnak örökbe fogadni.

Ugyanakkor Angel Dzhambazki bolgár képviselő vélhetően egyetért Kövér Lászlóval, szerinte ugyanis

az LMBTI-ideológia bolsevizmus, propaganda, és nincs szükség olyan tevékenységek szorgalmazására, amelyek nagyon közel állnak a pedofíliához.

Patryk Jaki, lengyel kormánypárti képviselő is visszautasította a vádakat, majd megkérdezte, vajon melyik európai állam volt a legagresszívabb a történelemben, például amikor a második világháború alatt elzavarta a zsidókat.

“Hagyjanak békén minket!”

- kérte Jaki képviselő.

A vitában a legemlékezetesebb pillanatok valószínűleg a brit Alexandra Louise Rosenfield Phillips nevéhez fűződnek, aki hozzászólását fél év körüli, láthatóan (és érthetően) nyűgös gyermekével a karján mondta el.

Az Európai Parlament decemberben állásfoglalást fogad majd el a lengyelországi LMBTI-mentes övezetekkel és a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !