Klímavédelemre fordítják a 2020-as uniós költségvetés ötödét

2019.11.27. 15:03

Az ideinél több mint 500 millió euróval több pénzt szán klímavédelmi célokra a 2020-as uniós költségvetés, amelyet hétfőn a tagállami kormányokat képviselő Tanács és szerdán az Európai Parlament is jóváhagyott. Az EU 2020-ban 153,6 milliárd euró tényleges kifizetését tervezi, ami 3,4 százalékkal több 2019-hez képest. Emellett 168,7 milliárd euró kifizetésére vállalnak kötelezettséget.

A teljes költségvetésnek 21 százalékát fordítják a különböző klímavédelmi célokra,

amely a kutatási és innovációs programokat, közlekedés- és energiakorszerűsítési beruházásokat és nemzetközi fejlesztési projekteket is felöleli.

Az Európai Parlament külön sikerként kezeli, hogy 2020-ban

50 millió euróval több jut a fiatalok mobilitását támogató Erasmus+ projektekre,

és 28,3 millió euróval nő egy, a fiatalok munkához jutását elősegítő kezdeményezés büdzséje.

"Jövőre is lesz elegendő uniós forrás a tagállamok regionális fejlesztéseinek kifizetésére"

- írta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő közleményében. A politikus kiemelte: "az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, hogy amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben."

Az EP és a Tanács októberben nem tudott megállapodni a 2020-as költségvetésről, a szerdán jóváhagyott kompromisszumról három héten át egyeztettek. Az EU hosszú távú költségvetési céljait a hétéves keretköltségvetésekben határozzák meg, de minden évben egyéves büdzsét is elfogadnak a hosszú távú célokkal összhangban. Következő, 2021-27-es időszakra vonatkozó pénzügyi keretről jelenleg is folynak a tárgyalások.