Az emberi jogok védelmét tartják a legfontosabb értéknek az EU-ban

2019.12.10. 16:53
Az egész EU-ban és Magyarországon is az emberi jogok védelmét és a szólásszabadságot tartják az első két legfontosabb uniós értéknek az Eurobarometer felmérése szerint. Sürgős lépéseket a klímaváltozás esetében várnak az uniós állampolgárok.

Az Európai Parlament szokásos őszi Eurobarométer felmérésében többek között arra voltak kíváncsiak, hogy milyen uniós értékeket tartanak fontosnak az európaiak. A válaszadók első helyre sorolták az emberi jogok védelmét az egész világon (48 százalék), utána a szólásszabadságot (38 százalék), majd a nemek közötti egyenlőséget (38 százalék) és a tagállamok közötti szolidaritást (33 százalék) emelték ki.

Magyarország esetén ez a sorrend kissé módosul: az emberi jogok védelmét egy százalékkal többen (49 százaléknyian) nevezték meg az uniós átlagnál, ezt követi a szólásszabadság (35 százalék), a tagállamok közötti szolidaritás (35 százalék) és a kisebbségek védelme (24 százalék).

Az is kiderült, hogy az európaiak 59 százaléka támogatja országa uniós tagságát. Ugyanakkor

a magyarok 66 százaléka szerint jó dolog az EU részének lenni.

A felmérés készítői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a tavaszi európai parlamenti választások pozitív hozadéka is, hiszen azon nőtt a választási részvétel a korábbi szavazásokhoz képest. Az európai polgárok támogatják az Európai Parlament erősebb szerepét is: a válaszadók 58 százaléka befolyásosabb EP-t szeretne a jövőben. Ez hét százalékpontos emelkedés 2019 tavasza óta, és ebben a kérdésben a legmagasabb mért adat 2007 óta. Magyarországon ez az adat még nagyobb növekedést mutat: 12 százalékponttal, 64 százalékra nőtt a befolyásosabb Európai Parlamentet várók aránya.

A jelentés része volt, hogy milyen területen várnak el sürgős lépéseket az Európai Parlamenttől az emberek. Ezeket az adatsorokat korábban már nyilvánosságra hozták, itt számoltunk be róluk.

Ennek legfőbb megállapítása, hogy az éghajlatváltozás vált a legfontosabb üggyé az európaiak és a magyarok számára is. Viszont a migráció sem általában az EU-s, sem pedig a magyar válaszadók körében nem szerepelt olyan témaként, mint amivel sürgősséggel kellene foglalkozni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.