A légitársaság fizet a kiömlött kávé miatt

2019.12.19. 11:37
Kétségtelenül nagyon fontos elvi kérdésben mutatott irányt az Európai Bíróság, amikor kimondta, hogy a légitársaság felelős a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért

Egy osztrák bíróság kérte ki az uniós testület véleményét abban az ügyben, amelyben egy kislány perelte be a volt autóversenyző Niki Lauda azóta  - ettől a pertől függetlenül már csődbe ment - légitársaságát, a Niki Luftfahrtot. A panaszos azt rótta fel, hogy Palma de Mallorca és Bécs között az apjának felszolgált és az előtte lévő lehajtható tálcára tett kávé kiömlött.

A légitársaság szerint balesetről van szó, amely a repülésre egyébként jellemző körülmények miatt következett be. Az Európai Bíróság azonban elvetette ezt az érvelést, szerintük ez nem bizonyítható, a légitársaság akkor mentesülhetne például a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a károsult okozta a balesetet, de legalábbis közrehatott benne. A testület értelmezése szerint balesetnek minősül a légijármű fedélzetén bekövetkező minden olyan helyzet, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedésre jellemző kockázatból erednek-e.

Ez az ítélet az alapügyet nem dönti el, az továbbra is az Osztrák Legfelsőbb Bíróság feladata, ugyanakkor figyelemmel kell lenniük erre a döntésre. Sőt, ez mostantól iránymutató valamennyi nemzeti jogalkalmazó hatóság számára.