Rekordalacsony volt 2019-ben az EU-ba tartó illegális migráció

2020.01.08. 20:12 Módosítva: 2020.01.08. 23:33

139 ezerre csökkent az EU határait illegálisan átlépők száma 2019-ben, ez a 2013 óta mért legalacsonyabb adat, és 92 százalékkal kevesebb, mint a menekültválság csúcsán, 2015-ben volt – adta hírül az Európai Határ- és Parti Őrség (FRONTEX).

Ám annak ellenére, hogy az EU-ba illegálisan belépő migránsok száma összességében 6 százalékkal csökkent 2018-hoz képest, 

a Földközi-tenger keleti medencéjében majdnem másfélszer annyian érkeztek, a nyugat-balkáni útvonalon belépni kísérlő migránsok száma pedig megkétszereződött.

Az adatok a 2016 márciusában az EU és Törökország között létrejött megállapodás óta a legmagasabbak, és a Brüsszel és Ankara közti diplomáciai feszültséggel függenek össze. Recep Tayyip Erdoğan török elnök többször is azzal fenyegette meg az EU-t, hogy megnyitja a határokat az országban befogadott körülbelül 4 millió szír menekült előtt, ha az EU kritizálja az észak-szíriai katonai beavatkozást. 

Tavaly szeptembertől lehetett érezni, hogy számottevően többen érkeznek Törökországból: a  görög szigetekre 82 ezren jöttek , a nyugat-balkáni útvonalon pedig 14 ezren próbáltak bejutni az EU területére. Több mint felük szír vagy afgán állampolgár volt a FROTEX adatai szerint.

Bár a görög szigeteknél jóval nagyobb médiafigyelmet kaptak az Olaszország partjainál veszteglő mentőhajók, a Földközi-tenger középső medencéjében az előző évhez képest 41 százalékkal kevesebben, mindössze 14 ezren kíséreltek meg az EU területére bejutni.

A korábbi évekhez képest az is változás, hogy az összesített uniós adatok szerint az

afgánok vezetik az EU-ba illegálisan belépni próbálók listáját

Az összes illegális határátlépő mintegy negyede érkezett a kisebb-nagyobb megszakításokkal 1979 óta háború sújtotta országból. Az afgánok száma háromszorosára emelkedett az előző évhez képest.

2019-ben több nő érkezett az előző évhez képest: az összes illegális határátlépő 23 százaléka volt nő. A FRONTEX összesen 14 600 14 év alatti gyereket regisztrált.  • Hírek
  • Lakáshitel