Lengyel szájkosártörvény: az Európai Bizottság kész lépni a bírói függetlenségért

2020.01.24. 13:24

A lengyel igazságügy függetlenségéről is tárgyalni fog a lengyel kormánnyal Věra Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos vasárnapi látogatása során Lengyelországban. 

A biztos eredetileg egy holokausztmegemlékezésre érkezik az országba, de az Európai Bizottság szükségét érzi annak, hogy ismét a jogállamiságról tárgyaljanak, miután csütörtökön a szejm másodjára is megszavazta a bírák gyülekezési és véleménynyilvánításai jogait súlyosan korlátozó úgynevezett „szájkosártörvényt".

A lengyel parlament alsóháza annak ellenére mondott igent másodjára a törvényre, hogy a szűk ellenzéki többségű felsőház múlt pénteken visszaküldte a szejmnek, mert az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság megállapította: aláássa a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét.

A Bizottság jogállamiságért felelős szóvivője, Christian Wigand pénteken elmondta: 

a Bizottság nagyon aggódik a lengyel bírák függetlensége miatt, különösen a csütörtökön elfogadott törvény fényében, és készek arra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket.

Első lépésként párbeszédet szeretnének kezdeményezni a lengyel kormánnyal: Jourová vasárnapi látogatása is ezt a célt szolgálja, illetve Didier Reynders igazságügyi biztos péntek délelőtt már beszélt telefonon a lengyel miniszterelnök-helyettessel.

A lengyel kormány hajlandóságát azonban megkérdőjelezi, hogy Jourová tavaly decemberben küldött egy levelet a kabinetnek, amelyben – az európai jogásszakma egyöntetű véleményével összhangban – azt kérte, ne fogadják el a szájkosártörvényt. A szejm ennek ellenére még a karácsonyi szünet előtt megszavazta, most pedig megerősítette a döntést a szenátus vétója után.

Az eljárásnak még egy lépése van hátra: Andrzej Duda elnöknek kell a jogszabályt aláírnia, amiről az államfő már kijelentette, hogy meg fogja tenni.

A lengyel kormány eltökéltségére utal egy másik ítéletre adott válaszuk is. A szejm csütörtöki döntésével majdnem egy időben hirdette ki a kormány reformjainak még ellenálló lengyel legfelsőbb bíróság az ítéletét, miszerint nem függetlenek azok a bírák, akiket az újonnan létrehozott Országos Bírói Tanács nevezett ki.

A testület tagjait a korábbi gyakorlattól eltérően nem maguk a bírák, hanem a parlament választja meg, így sérül az államhatalmi ágak szétválasztásának elve, mivel a törvényhozó hatalom befolyást szerez az igazságszolgáltatás felett.

A lengyel igazságügyi minisztérium szinte azonnal törvényellenesnek nevezte az ítéletet. Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig pénteken az alkotmánybíróságot kérte fel arra, hogy vizsgálja felül a legfelsőbb bíróság ítéletét.

Az Európai Bizottság a múlt héten átmeneti intézkedéseket kért Lengyelországgal szemben. A céljuk az volt, hogy a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működését felfüggesszék, mivel az

helyrehozhatatlan károkat okozhat a lengyel bírák számára, és tovább rontja a lengyel igazságszolgáltatás helyzetét.

Az Európai Bíróság pénteken jelentette be, hogy megkapták a Bizottság kérelmét.