Az EU beutazási tilalmat vezet be

GettyImages-1212966091
2020.03.17. 20:17 Módosítva: 2020.03.17. 21:59

Részleges beutazási tilalmat vezet be az EU, hogy feltartóztassa a koronavírus további terjedését – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai állam- és kormányfők döntését az uniós vezetők keddi rendkívüli videókonferenciáját követő sajtótájékoztatón.

A döntés értelmében 30 napig csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére, illetve a britek, mivel a brexit utáni, az év végéig tartó átmeneti időszakban továbbra is uniós állampolgárnak minősülnek. Emellett a schengeni övezet azon országainak az állampolgárai is beutazhatnak, akik nem tagjai az EU-nak, azaz a norvégok, a svájciak, az izlandiak és a lichtensteiniek.

Az AFP hírügynökség szerint Angela Merkel német kancellár nem sokkal korábban szintén ismertette a döntést a német sajtó számára. Azt is elmondta, hogy koordinálják majd a külföldön rekedt utazók hazatérését. Ezzel párhuzamosan Charles Michel is arról beszélt, hogy

minden uniós állampolgárnak segíteni fognak a hazatérésben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy egy olyan tervezeten dolgoznak, amely ideiglenesen megtiltaná a beutazást az EU területére. Elmondta, hogy a korlátozás első körben 30 napra szólna, de már akkor jelezte, hogy a hazatérő európai állampolgárokat és az orvosokat, nővéreket és kutatókat nem érintené.

Az EU célja az, hogy az erő és az összetartozás érzését közvetítse a külvilág felé, „hogy együtt képesek vagyunk megbirkózni ezzel a hatalmas erejű viharral” – tette hozzá Charles Michel kedden este.

Az utazáskorlátozást szigorúan véve nem az EU rendeli el, mivel erre nincs jogköre, hanem az uniós országok koordinálják a lépéseiket. „Most a tagállamokon van a sor, hogy bevezessék az intézkedéseket” – jelentette ki Von der Leyen az uniós vezetők értekezlete után. Bár ha tehette volna,  Emmanuel Macron már kedd délben lépett volna , minden uniós állam nem fogja azonnal meglépni az utazáskorlátozást.

Angela Merkel a Spiegel szerint arról beszélt, hogy azonnal életbe léptetik az utazási korlátozásokat, de a Politico uniós ügyekkel foglalkozó lap szerint Mark Rutte holland miniszterelnök a tanácskozás után arról beszélt, hogy minél hamarabb bevezetik ezt, de a kormánya előbb egyeztetni fog a légi- és vasúttársaságokkal, mivel egy ilyen döntést nem lehet egyik pillanatról a másikra meghozni.

Rutte arról is szót ejtett, hogy legalább ilyen fontos lenne helyrehozni az uniós belső piac működését is, mivel az elmúlt két hétben több európai ország is visszaállította a határellenőrzéseket, ami az áruforgalmat is korlátozza. Von der Leyen beszámolója szerint az uniós vezetők üdvözölték a Bizottság javaslatát arról, hogy a határokon úgynevezett zöld sávokat létesítsenek az élelmiszer- és orvosi eszközöket szállító kamionok számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az intézkedéseket végre is hajtanák azonnal.

A belső határok lezárása az ingázók számára is hatalmas problémát jelent. Luxemburgban a legsúlyosabb a helyzet, mivel az egészségügyi dolgozók döntő többsége Németországból és Franciaországból jár át, így mára a betegellátás is veszélybe került a német és francia kormány intézkedései miatt. Von der Leyen reményei szerint a tagállamok ezen is változtatni fognak a közeljövőben.

A Politicónak nyilatkozó uniós diplomaták azonban nem tartják valószínűnek, hogy be fogják látni a Bizottság igazát azok a kormányok, amelyek a határlezárást is magában foglaló kemény és látványos lépésekkel akarják demonstrálni a rátermettségüket. Pedig az EU külső határainak lezárása és belső határellenőrzések eltörlése a szakértők szerint sokkal hatékonyabb válságkezelési mód lehet, mint a bezárkózás.

Az európai vezetők abban viszont megegyeztek, hogy ezentúl minden héten videókonferenciát fognak tartani, hogy megvitassák a koronavírus elleni intézkedések legújabb fejleményeit.

Az EU lépésére reagált David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is. „Végre valódi szolidaritást mutatunk” – mondta videóüzenetében. Szerinte az EU most helyreteszi, hogy nem volt megfelelő koordináció a koronavírus-járvány közepette.

(Borítókép: Utas és rendőrök a madridi repülőtéren 2020 március 17-én - fotó:  ablo Cuadra / Getty Image)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Csok