Von der Leyen: Nem állhat a forgalom a magyar-román határon

2020-03-17T165455Z 653306909 RC2SLF9JERGW RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.21. 20:20 Módosítva: 2020.03.21. 21:31

Helyesbítés: korábban tévesen szerepelt a cikkben, hogy az osztrák-magyar határról beszélt az Európai Bizottság elnöke, de valójában a magyar-román határról volt szó.

Megoldást kell találni a magyar-román határnál pénteken feltorlódott 20 km-es kocsisor jelentette problémára - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton közzétett videójában.

A románoknak, bolgároknak haza kell mennie, és az árukat is célba kell juttatni

- hangsúlyozza a Bizottság elnöke, aki szerint az európai kormány koronavírus feltartóztatása érdekében hozott döntései szükségek voltak. De néhány óvintézkedés miatt akár 24 óráig is állni kell bizonyos határátkelőknél: az emberek nem tudnak hazajutni a saját országukba, és a romlandó élelmiszert és létfontosságú gyógyszert szállító kamionok is várakoznak.

"Ezt még most, a válság elején meg kell oldani" - mondta a Bizottság elnöke, és pozitív példaként említi, hogy 

A horvát-szlovén határon már nincsenek hatalmas kamionsorok, vagy hogy a balti országokba tartók végre át tudnak jutni a német, cseh és lengyel határokon, hogy hazatérhessenek.

A szállítmányok akadozása egyébkén az egész magyar gazdaságnak komoly károkat okozhat a közeljövőben, beleértve az élelmiszeripart is, mivel a vállalatoknak legfeljebb egy-két hónapnyi alapanyag-tartalékuk van. 

 

Az Európai Bizottság egy hete adta ki az ajánlásait az európai országok számára, hogyan hozzák összhangba az koronavírus elleni intézkedéseket az áruk és személyek szabad mozgásának európai alapelvével. Bizottság nem tartja indokolnak a határlezárásokat, de tiszteletben tartja, hogy az államok a közegészségügyre hivatkozva így döntenek. Ugyanakkor nyomatékosan kérik, hogy az élelmiszereket és gyógyszereket szállító kamionok számára létesítsenek zöld folyosókat a határoknál.

(Borítókép: Autósok várakoznak hogy belépjenek Magyarországra az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!