Orbán a Néppártnak: Most nincs időm erre!

2020.04.03. 14:16 Módosítva: 2020.04.03. 15:18

Minden tiszteletem az Öné, de nincs időm most erre!

– írta Orbán Viktor a Fidesz kizárásával kapcsolatos legújabb kezdeményezésre reagálva az Európai Néppárt főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak.

Csütörtökön a Néppárt tizenhárom tagpártjának elnöke – közöttük a norvég és a görög miniszterelnök – kezdeményezte, hogy zárják ki a Fideszt a Néppártból. A pártcsalád elnökének, Donald Tusknak címzett levélben azt írják, hogy

a magyar koronavírus-törvény meggyőzte őket arról, hogy a magyar kormánypártnak nincs helye a Néppártban.

A  jogszabály szerintük „a liberális demokrácia alapjainak és az európai értékeknek a nyilvánvaló megsértése”, mivel korlátlan időre hirdeti ki a veszélyhelyzetet, és megadja a rendeleti kormányzás lehetőségét Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Orbán azonban nem Tusknak, hanem a pártcsalád főtitkárának válaszolt az üggyel kapcsolatban. A Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár Twitter-oldalán megosztott levélben a miniszterelnök azt írja: a világ a feje tetejére fordult, és most a kormányfőknek az a feladatuk, hogy az állampolgárok biztonsága és egészsége érdekében hatékony és gyors döntéseket hozzanak.

Nem tudom elképzelni, hogy bármelyikünknek is lenne most ideje arra, hogy másik országok szándékairól képzelegjen. Ez költséges luxusnak tűnik ma

– írja. Orbánnak magának sincs, teszi hozzá, mert most kizárólag azzal van elfoglalva, hogy a magyar emberek életét megmentse, és az ország kilábaljon a gazdasági és társadalmi válságból.

A koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kritikákra és a Fidesz néppárti tagságára utalva a magyar miniszterelnök kijelenti: „Majd akkor tárgyalunk erről, ha a járványnak vége.”

Tusk még kedden kérte a Néppárt tagjait, hogy gondolják át Fidesz tagságának kérdését, ha a járványhelyzet már megengedi. Egy nappal később pedig Orbán – a Financial Times információi szerint – írt levelet a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, Annegret Kramp-Karrenbauernek, amelyben azt kéri, hogy gondolja át Tusk alkalmasságát az elnöki posztra, ha a járványhelyzet már megengedi, mivel

a volt lengyel miniszterelnök Orbán szerint aláássa a Néppárt hitelességét azzal, hogy átveszi a baloldaliak és liberálisok retorikáját.

Az, hogy Orbán nem Tusknak írt most, hanem  López-Istúriz White-nak, szintén ebbe a logikába illik.

Eközben a Népszava értesülései szerint már a Néppárt EP-frakciójában is aláírásokat gyűjtenek a Fidesz kizárásához. Ugyanis a Fidesz tagságát csak az európai ernyőszervezetben függesztették fel egy éve, a fideszes képviselők tagjai maradhattak az Európai Parlament legnagyobb politikai csoportjának.  • Hírek
  • Hírek