Szijjártó virtuálisan bírálói szemébe nézett

2020.04.03. 18:05 Módosítva: 2020.04.03. 18:09

A koronavírusra reagálva nemzeti szinten születnek döntések, a brüsszeli koordináció minimálisra csökkent, leginkább kommunikációs célokat szolgál – így foglalta össze benyomásait Szijjártó Péter az EU-s külügyminiszterek videókonferenciája után, a Facebook-oldalán tartott tájékoztatóján.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket mindenki igyekszik maga beszerezni, és leginkább Kínából. Hozzátette, szombaton újabb hat repülőgép érkezik Magyarországra kínai árukkal. Az uniós állampolgárok hazahozatala terén is a magyar megoldást dicsérte, eddig már több mint hatezer magyar tért haza a külügyminisztérium segítségével. Ugyanakkor létezik erre egy uniós program is, amely eddig több mint 10 ezer uniós polgárt, közöttük 101 magyar hozott vissza. Szijjártó szerint ez a program megkésett.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a külügyi tanácsülés jó lehetőség volt arra, hogy virtuálisan a szemébe nézzen azoknak, „akik az elmúlt napokban gyakorlatilag nem törődtek mással, mint hogy Magyarországot támadták”. Szerinte vannak, akik számára az elmúlt napokban a magyar jogállamiság volt a legfontosabb téma, miközben Európában naponta ezrek halnak meg. Ezzel arra utalt, hogy a magyar koronavírus-törvény miatt számos európai politikus bírálta a kormányt.

Szijjártó szerint miközben mindig arról van szó, hogy kívülről álhírekkel akarják az EU-t meggyengíteni, azt állította, hogy közben éppen ebben a kérdésben néhány európai uniós ország politikai vezetése terjeszt álhíreket. Azt is mondta: biztos benne, hogy a bírálók közül senki sem olvasta el a magyar koronavírus-törvényt. Azt mondta, arra kérte európai kollégáit, hogy először olvassák el a törvényt, és utána beszéljenek róla.

A tanácskozást követően Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak egyáltalán nem szerepeltek a napirenden, ez nem is az a fórum, ahol erről eszmét szoktak cserélni. A járvánnyal kapcsolatban három nagy téma volt napirenden:

  • az uniós polgárok hazahozatala,
  • a tagállamok közötti segítség elmélyítése
  • és a dezinformáció elleni küzdelem.

Borrell elmondta, hogy eddig a tagállamok és az EU összesen 350 ezer embert telepített vissza, de még mindig van körülbelül 250 ezer európai, akik haza szeretnének térni.

A külügyi főképviselő kiemelte, hogy egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a járvány afrikai terjedésére, mert amíg ott nem lesz megoldás, addig Európában sem lesz. Példaként említette, hogy míg az EU-ban tízezer emberre 37 orvos jut, addig Arikában egyetlen egy. És hasonló aránytalanság figyelhető meg a kórházi intenzív ágyak vonatkozásában is. „Afrikát segítenünk kell, ez a saját érdekünk, mert amíg ott járvány van, addig bármikor visszatérhet Európába” – jelentette ki Josep Borrell.

A főképviselő beszámolt fontos diplomáciai kinevezésről is a Magyarország számára is kiemelten fontos balkáni régióban. A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok javítására szolgáló Belgrád-Pristina Párbeszéd uniós különmegbízottjává Miroslav Lajčák volt szlovák külügyminisztert nevezték ki.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!