Von der Leyen: Kifejezetten aggódom a magyarországi helyzet miatt

2020.04.02. 13:00 Módosítva: 2020.04.02. 17:22

Aggódom amiatt, hogy egyes veszélyhelyzeti intézkedések túl messze mennek, és kifejezetten aggódom a magyarországi helyzet miatt

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Von der Leyen az EU újabb gazdasági válságkezelő csomagját ismertette azon a sajtótájékoztatón, amelyen a magyar koronavírus-törvényről is kapott kérdést.

A Bizottság elnöke elmondta, hogy a múlt héten Věra Jourová európai értékekért és jogérvényesülért felelős uniós biztos tárgyalt Varga Judit magyar igazságügyi miniszterrel a koronavírus-törvényről, az európai biztosok pedig keddi ülésükön is megvitatták a törvényt.

Von der Leyen a hétfőn kiadott nyilatkozatában foglalt gondolatokat is megismételte, miszerint a koronavírus jelentette nehéz helyzetben gyors és hatékony intézkedések szükségesek az emberek egészségének érdekében, de azoknak időben korlátozottnak kell lenniük, és a céllal arányosnak, lehetőséget adva a felülvizsgálatra is.    

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik - reagált a Bizottság elnökének nyilatkozatára Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki videóüzenetében az MTI beszámolója szerint.

Kovács szerint Von der Leyen kettős mércét alkalmaz, mivel szerinte Orbán Viktor semmivel nem élvez több hatalmat, mint Emmanuel Macron francia elnök. A politikus meghökkentőnek találja, hogy miközben néhány nyugat- és dél-európai országból egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításáról, "Magyarországot ismét sikerült megtalálni."

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!