7,4 milliárd eurót ajánlottak a világ vezetői a koronavírus elleni küzdelemre

K EPA20200423259
2020.05.04. 21:26

7,4 milliárd eurót sikerült összegyűjteni a koronavírus elleni globális harcra a nemzetközi donorkonferencián, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vezetett.

 "A világ ma bebizonyította, hogy képes összefogni egy közös jó cél érdekében" - méltatta Von der Leyen az eredményeket. A "Globális válasz a koronavírusra" névre keresztelt kezdeményezés célja az volt, hogy 7,5 milliárd eurót vagy 8 milliárd dollárt gyűjtsön össze a koronavírus-fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez, illetve az oltóanyag kifejlesztéséhez.

Az eseményen felszólaló több politikus is rámutatott:

nem lehet kivételezni, a föld összes lakója számára lehetővé kell tenni a védőoltást.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke például arról beszélt, hogy a koronavírus elleni kezelés kifejlesztése" fontos Európa, és életbevágóan fontos a nemzetközi partnereik számára. 

 

A végeredmény euróban kicsit elmaradt az eredeti célkitűzéshez képest, de az árfolyam-változásnak köszönhetően viszont dollárban hozta a várt eredményeket. Az Európai Unió mint nemzetközi intézmény 1 milliárd euróval járult hozzá a nemes célhoz, és a tagállamai külön is adakoztak. A legtöbbet - 500 és 525 millió eurót - Németország és Franciaország ígérte. 

Magyarország 750 ezer euróval szállt be.

A világ nagy gazdaságai közül Japán és Kanada is kiemelkedően sokat - 762 millió és 551 millió eurót, amelyek dollárban kerek összegnek 830 és 600 milliónak felelnek meg - áldozott. A világ 20 legerősebb gazdaságát tömörítő G20-csoport ellátó Szaúd-Arábia - amelyet ezért szervezőnek is felkértek - 460 millió dollárt ajánlott fel.

A konferencia azonban Von der Leyen szerint csak a világméretű adakozási maraton kezdete, ezért a Bizottság elnöke a kormányok és cégek felajánlásai után a magándadományokat is várja. Utolsó bejelentkezésében például örömmel újságolta hogy a legendás amerikai popsztár, Madonna is 1 millió dollárt ígért a koronavírus-alapba.

Az eredetileg az Egészségügyi Világszervezet felhívására megrendezett donorkonferencián nem vett részt az Amerikai Egyesült Államok, mivel Donald Trump elnök nemrég megvonta a támogatását az ENSZ égisze alá tartozó szervezettől, állítva, hogy az összejátszott a kínaiaiakkal és nem reagált megfelelően a koronavírus-járványra.

(Borítókép: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-s tagországok állam- illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videókonferenciája után Brüsszelben 2020. április 23-án. A tagállamok vezetői a járvány előidézte gazdasági leállást követő újraindítás lehetőségeirõl tárgyaltak. Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)