Még két napig lehet csatlakozni a székelyek európai kezdeményezéséhez

2020.05.05. 16:08 Módosítva: 2020.05.05. 16:23

Még két napig lehet csatlakozni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez, melynek célja, hogy

közvetlen uniós támogatást szerezzen a nemzeti régióknak.

Azonban még 390 ezer alaírásra van szükség ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés keretében az ügyet az Európai Bizottság elé lehessen vinni.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az uniós kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Mint korábban megírtuk, az SZNT szerint az uniós támogatások elosztásánál Romániában burkoltan előnyben részesítik azokat a régiókat, ahol a román nemzetiségű lakosság van többségben.

Az európai polgári kezdeményezések az uniós állampolgároknak is lehetőséget adnak arra, hogy az Európai Bizottság figyelmébe ajánljanak uniós jogalkotásra méltó ügyeket. Ahhoz, hogy a Bizottság figyelembe vegyen egy kezdeményezést, 7 országból legalább 1 millió embernek kell a kezdeményezést aláírnia. A szabályok országonként is előírják a támogatók minimum létszámát.

A régiók egyenlőségéért küzdő kezdeményezést eddig több mint 611 ezren írták alá.

A döntő többségük – mintegy 473 ezer ember – Magyarországon él, és emellett Romániából és Szlovákiából is 103 ezren, illetve 17 ezren csatlakoztak a javaslathoz.

Az említett három országban meg is lett a nemzeti minimum – Magyarországon majdnem 30-szor többen írták alá, mint az eredeti 15 ezres küszöb megkövetelte.

Egy hasonló uniós kisebbségvédelmi szabályozáshoz, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack) sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat, sőt 200 ezerrel több támogatót is összetoborzott az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Az EU-ban élő nemzeti kisebbségeknek uniós szinten garantált kulturális, oktatási és nyelvi jogokat követelő kezdeményezéshez is Magyarországon gyűjtötték a legtöbb aláírást.

Az Európai Bizottságnak a szabályok szerint júliusig kell döntenie arról, hogy javaslatot tesz-e a jogalkotásra a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésben foglaltak alapján. Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselő, a kezdeményezés európai parlamenti rapportőre a koronavírus-járványra hivatkozva azt kérte az intézménytől, tolják ki a határidőt.