Online torna, virtuális tárlatvezetés és erkélybuli az EU születésnapján

2020.05.09. 11:47 Módosítva: 2020.05.09. 13:03

A kreatív karantén szellemében ünnepli a kontinens az Európa-napot: online torna, videóbeszélgetés, virtuális tárlatvezetés vagy épp erkélybuli közül választhat az, aki szeretne megemlékezni a Robert Schuman francia külügyminiszter éppen 70 éve kiadott nyilatkozatáról.

A politikus 1950. május 9-én tett javaslatot arra, hogy a nyugat-európai országok - elsősorban Franciaország és Németország - hangolják össze a szén- és acéltermelésüket. Schuman azzal érvelt, hogy a nehézipari együttműködés hozhat majd békét és gazdasági fejlődést Európa számára. A felhívás hatalmas gesztus volt Németország felé öt évvel a második világháború lezárása után. 

Az Európai Unió Schuman ötletén alapul.

Az Európai Parlament Facebook-oldalán egész napos programot kínál az Európa-nap alkalmából, ami jól vegyíti a könnyed szórakoztató programokat a politikai témákkal. Béres Alexandra tornát tart, Caramel koncertet ad Európa tiszteletére, de emellett Járóka Lívia fideszes és Dobrev Klára DK-s EP-képviselőkkel vagy épp Várhelyi Olivér uniós biztossal is meg lehet hallgatni egy-egy beszélgetést.

A #70Schuman nemzetközi kampány fiatal magyar aktivistái az Instagram-on tartanak beszélgetéseket az elmúlt 70 év Európájának eredményeiről, például a kohéziós alapok, a regionális fejlesztési alapok, a költségvetés egészéről. Este 8-kor pedig arra kérnek mindenkit, hogy az erkélyükön, ablakukban, udvarukon ezúttal Európának is tapsoljanak - ha tehetik zászlókkal, transzparensekkel, kék-sárga kiegészítőkkel. Az #EuropaAzErkelyeden részleteiről az esemény Facebook-oldalán lehet többet megtudni.

A uniós intézmények Brüsszelből is számos programmal készültek az Európa-napra. Az EP angol nyelvű Facebook-ján például élőben lehet majd kérdezni EP-képviselőktől az EU jövőjéről vagy a koronavírus-járvány elleni védekezésről, de tartanak koncerteket és előadásokat is Schuman-nyilatkozatról.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán kívánt boldog Európa-napot, és egy videót is megosztott, amelyen az uniós állam- és kormányfőkkel, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság, Charles Michel, az Európai Tanács és David Sassoli, az EP elnökével együtt hangsúlyozzák: sosem volt még ekkora szükség az együttműködésre az európai országok között, mint most, a koronavírus-járvány idején.

 A három uniós intézmény elnöke ezt az üzenetet egy véleménycikkben hosszabban is kifejtette, amely az Indexen is olvasható.

Az ellenzéki pártok is köszöntötték az évfordulót. "Tizenhat éve az Európai Unió a mi otthonunk is, de ehhez a nyugatos, felvilágosult és haladó Európához tartozónak valljuk magunkat már ezer éve. Kompországunk sok vihart megjárt, de végre révbe ért. És nem lehet kérdés, hogy ebben a kikötőben van a helye. Magyarország soha nem lehet Európa ellenzékében!" - írta az MSZP.

Donáth Anna és Cseh Katalon momentumus EP-képviselők közös videójukban arról beszélnek, hogy "az EU-hoz való csatlakozással az országunk rengeteget nyert, generációk számára már természetes, hogy magyarok ÉS európaiak egyszerre." Ezért kezdeményezik, május 9-e legyen munkaszüneti nap, hogy európai magyarként egyszerre ünnepelhessük a nemzet szabadságát és a kontinens békéjét.

Az LMP közleménye szerint nem szabad az Európa-napot az árnyék nélküli kritikának szentelni, és hanem "számot kell vetnünk Magyarország EU-tagságának mérlegével." A párt úgy látja, hogy "bár alapvetően Magyarország profitált az EU tagságból, mégis sokaknak csalódást okozott a nyugati életszínvonalhoz való felzárkózás hiánya, az EU antidemokratikus működése, és az EU-n belüli nagyobb tagállamok önzése."

A DK szerint "az Európai Egyesült Államok a jövő Európája és Európa jövője". A párt egy olyan Európát szeretne, ahol "mi, magyarok nem csak úgy tanulhatunk, dolgozhatunk és utazhatunk, mint más európaiak, hanem úgy is élhetünk - legyen szó európai minimálbérről, európai minimálnyugdíjról vagy európai családi pótlékról."

A Schuman-nyilatkozatot köszöntő videójában Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő is az európai életszínvonal, a minden magyart megillető tisztes bér és megélhetés fontosságáról beszélt. A politikus szerint ehhez valódi szolidaritásra van szükség az európai tagállamok között.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!