Az EU Bírósága elé kerül a magyar munkavállalókat megkülönböztető osztrák törvény

2020.05.14. 14:03 Módosítva: 2020.05.14. 15:49

Az Európa Unió Bírósága elé viszi az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalóktól megvont családi kedvezmények ügyét az Európai Bizottság. Az intézmény tavaly januárban indított kötelezettségszegési eljárást Ausztriával szemben, miután 2019-ben egy olyan törvény lépett életbe az országban, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

Mint arról beszámoltunk, az intézkedés különösen súlyosan érinti az Ausztriában dolgozó mintegy 40 ezer magyar munkavállalót: a becslések szerint évi 11 milliárd forintnyi juttatástól fosztja meg őket.

A Bizottság indoklása szerint

az osztrák rendszer különbséget tesz az országban dolgozó saját és a többi uniós állampolgár között a családi adókedvezmények és egyéb juttatások elosztásánal, és ezzel megsérti a szabad munkavállaláshoz való uniós jogokat, illetve a társadalmi ellátórendszerek közti harmoninációról szóló uniós szabályozást is.

A kötelezettségszegési eljárás első szakaszában Ausztriának lehetősége volt megmagyarázni az adóreformot, az Európai Bizottság azonban nem fogadta el az érveit. Mivel az osztrák kormány ennek ellenére sem változtatott a szabályozáson, ezért a kötelezettségszegési eljárás most szintet lép.

Ha az az Európai Unió Bírósága is helyt ad a Bizottság érvelésének, Ausztriának módosítania kell az adórendszerén és akár kártérítésre is lehet kötelezni az elmaradt családi pótlék miatt.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!