Gerzson
-3 °C
3 °C

Faji zavargások fenyegetik Los Angelest

2003.07.30. 08:46
A fekete bőrű kamaszt bántalmazó fehér rendőrt az esküdtbíróság felmentette. Los Angelesben riadókészültségbe helyezték a városi rendőrséget, mivel tizenegy évvel ezelőtt egy hasonló eset miatt a feldühödött feketék több tucat ember megöltek.
Nem marasztalt el egy Los Angeles-i esküdtbíróság egy fiatal fehér rendőrt, aki brutálisan bántalmazott egy évvel ezelőtt egy fekete bőrű kamaszt. Riadókészültségbe helyezték a városi rendőrséget, mert zavargásoktól tartanak a sokmilliós nagyvárosban az esküdtbíróság keddi végzése miatt.

Nekilódította fejét a rendőrautónak

A tizenkét esküdt (köztük egyetlen fekete bőrű) nem tudott egységes álláspontot kialakítani; hét esküdt bűnösnek tartotta Jeremy Morse rendőrt, öt azonban ártatlannak - jelentette a francia AFP hírügynökség. Az ügyész azonnal bejelentette: megvizsgálja, hogy lehetséges-e újabb eljárást indítani az ügyben.

A most 25 éves Morse a múlt év júliusában három másik rendőrrel együttműködve őrizetbe vette a 16 éves, fekete bőrű Donovan Jacksont. Intézkedése közben a rendőr nekilódította a fiú fejét a rendőrautónak, és ököllel az arcába vágott. Egy amatőr filmes videóra vette a történteket, s amerikai televíziók számos alkalommal bemutatták az esetről készült amatőr videofelvételt. A felvételen látható, amint a négy rendőr egy benzinkútnál a szolgálati autóhoz vezeti a megbilincselt fekete bőrű kamaszt, illetve az, ahogy Morse bántalmazza a fiút.

Meghamisították a jegyzőkönyvet

A rendőrség azt hangsúlyozta az eset után rögtön kiadott közleményében, hogy Jackson ellenszegült a rendőri intézkedésnek, és tettlegességre vetemedett a hatósági személyekkel szemben, ezért kellett erélyesen fellépni ellene. Ennek ellenére az inglewoodi (Inglewood Los Angeles egy városrésze) rendőrkapitányság, amelynek kötelékében Morse szolgálatot teljesített, rögtön az eset után felfüggesztette szolgálatából a fiatal rendőrt. Morse egy 26 éves kollégája állítólag meghamisította az esetről készült rendőrségi jelentést az ügy eltussolása céljából. Ezzel a váddal ő is bíróság elé került, de őt felmentette az esküdtbíróság.

1992-ben súlyos faji zavargások robbantak ki Los Angelesben és több más amerikai városban is egy hasonló ügy miatt. 1991 márciusában négy fehér rendőr brutálisan összevert egy fekete bőrű autóst, bizonyos Rodney Kinget. 1992 áprilisában a bíróság felmentette mind a négy hatósági személyt. Ennek hatására több napig tartó zavargások voltak néhány amerikai városban - a legsúlyosabbak a hatvanas évek óta. Ötvenöt embert megöltek, s mintegy kétezren megsebesültek az akkori zavargásokban.