Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

FAZ: az EP-választás lesz az önálló MDF erőpróbája

2003.08.18. 12:14
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap hétfői számában Húzóerő az európai választások listáján címmel és Dávid Ibolya igyekszik megőrizni a Magyar Demokrata Fórumot alcímmel közölt cikket a pártról, vezetőjéről és a magyar belpolitikai életről.
A lap megírja, hogy Dávid lehetőleg pártja listavezetőjeként pályázna meg helyet az Európai Parlamentben, ám nem óhajt képviselőként dolgozni Strasbourgban.

Nem sikerült bekebelezni

A német lap cikkének szerzője önálló "startjelnek" tekinti Dávid kezdeményezését, amelyet egyrészt indokol, hogy "a 2002 közepén lendületesen és adakozó kedvvel hatalomra jutott MSZP-SZDSZ kormány népszerűsége különböző ügyek, a nem kedvező gazdasági és pénzügyi adatok, a vitatott adókedvezmények és nyugdíjkifizetések miatt gyengülni látszik, s a státustörvény, az esetleges kettős állampolgárságról folyó vita szintén gyengének mutatja a kormányt".

Az érem másik oldala a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséghez (Fidesz-MPSZ) fűződő viszony, az MDF önálló pozícióinak erősítése: a Fidesz, mint az FAZ megállapítja, nem a múlt évi választások óta próbálja "elnyelni" az MDF-t, ám Dávid Ibolya az MDF fennmaradásáért küzd.

A legnépszerűbb ellenzéki

Az MDF története, s a polgári oldalon bekövetkezett változások, erőviszony-eltolódások ismertetése után a cikkíró azt állapítja meg, hogy a pártelnökké választott igazságügyi miniszter szembenézett a Fidesz "bekebelezési stratégiájával", s lavírozni kényszerült a szövetségi hűség és az önállóság között.

Vonzó külseje, eleganciája, bája, valamint integritása számlájára írható, hogy nem csak az Orbán-kormány idején, de most, az ellenzékiség időszakában is - Mádl köztársasági elnök mögött - a második helyen áll a népszerűségi listákon. Dávid Ibolya azonban nem volt képes pártja számára kamatoztatni a személye iránt megnyilvánuló hatalmas rokonszenvet.

Szimpatikus józanság

A 2002-es választásokon az MDF kénytelen volt közös választási listát alkotni a Fidesszel. A bejutás a parlamentbe sikerült, ám egyidejűleg megerősödött az ellenzéki partner (a Fidesz) nyomása, hogy olvadjanak egybe, vagy legalábbis a német CDU és CSU mintájára hozzanak létre polgári-konzervatív pártuniót. Az elképzeléstől Dávid mindeddig vehemensen elzárkózott.

Az FAZ szakírója úgy látja: az MDF elnöke állandóan elhatárolódik Orbán Viktornak, más Fidesz-politikusoknak az MSZP-SZDSZ-kormánnyal szemben használt időnként agresszív nyelvezetétől, s józanságával tűnik ki. Az önálló vonalvezetés azonban nem volt képes gyarapítani az MDF 1-2 százalékos eredményét a közvélemény-kutatásokban.

Az MDF jelenlegi elnöknője vezetésével az antalli örökség őrzőjének tekinti magát. Az MDF húzóerejeként Dávid Ibolyának annyi szavazatot kell hoznia pártjának, hogy az saját erőből lehessen jelen Strasbourgban, illetve Brüsszelben. Amennyiben ez nem sikerül, az MDF napjai a budapesti parlamentben is meg vannak számlálva - vélekedett cikkének végén az FAZ szakírója, Reinhard Olt.