Gusztáv
-4 °C
1 °C

FAZ: Washington játszik a magyarokkal

2003.08.27. 11:13
A nyár elején még Taszár elhagyásával fenyegetőzött, augusztusban idejekorán kiszivárogtatott hírekkel próbált nyomást gyakorolni a magyar kormányra az Egyesült Államok - véli a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A magyarok már tavasszal hallhattak az iraki rendőrök kiképzési tervéről, a kormány azonban "megtartotta magának" az információkat. A Fidesz terroristaveszélytől tart.
Macska-egér játékot játszik a magyar kormánnyal az Egyesült Államok vezetése - kommentálta szerdai számában 28 ezer iraki rendőr magyarországi kiképzésének a hírét a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint a hír kiszivárogtatásával Washington feltehetően nyomást kívánt gyakorolni a magyar kormányra a kéréssel kapcsolatban.

Bezárással zsaroltak

Terroristaveszélytől tart a Fidesz
"Fel akarja tenni" az országot a terroristák listájára a kormány - jelentette ki Siicskó István, a Fidesz biztonságpolitikusa az iraki rendőrök taszári kiképzésével kapcsolatban. "Súlyos biztonsági kockázatot jelentene, ha iraki rendőröket képeznének ki Magyarországon" - mondta sajtótájékoztatóján.

Simicskó nem tartja korrektnek, hogy a magyar társadalom a New York Times-ból értesült arról, hogy "28 ezer iraki rendőr érkezik a taszári bázisra". A Fidesz számára rejtély, hogy milyen kiképzést kapnának az iraki rendőrök, "akiknek 99 százaléka Szaddam Huszein rezsimjét is védte", és nem tudni, hogy hányan voltak tagjai az iraki Baasz pártnak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Irakban júliusban, az első rendőrtisztek avatásán robbantásos merényletet követtek el. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha tényleg rendőrök, és nem katonák érkeznek, akkor az alkotmány értelmében nem szükséges az Országgyűlés kétharmados jóváhagyása, a döntés a kormány hatáskörébe tartozik.

Forrás: MTI

A Bush-kormányzat már tavasszal rákérdezett az iraki rendőrök kiképzésének lehetőségére - írja véleményrovatában a napilap. A magyar kormány azonban titokban tartotta az érdeklődést, még a Taszárhoz közeli Kaposvár polgármesterével sem osztotta meg azt.

A nyomásgyakorlás következő lépéseként az Egyesült Államok felvetette, hogy nincs is szüksége a bázisra. Ez azonban jelentős bevételkiesést okozna, csakúgy, mint a ramsteini támaszpont bezárása okozhatna Németországnak - utalt a FAZ az amerikaiak az iraki háború német ellenzésére válaszul felvetett kivonulási terveire.

Szivárgó nyomás

A hír kiszivárogtatása - bár az amerikaiak azt most korainak, jelentéktelennek próbálják beállítani - szintén a nyomásgyakorlás része lehetett - írja a napilap.

A 28 ezer iraki rendőr esetleges magyarországi kiképzéséről hétfőn számolt be a New York Times. A magyar kormányt váratlanul érte a bejelentés, a külügyminisztérium első körben nem erősítette meg azt. Később azonban elismerték, hogy a kormány elviekben hozzájárult az ötlethez, bár hivatalos felkérés hiányában a kérdés még nem dőlt el.