Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Harmincezer iraki érkezhet Taszárra

2003.08.25. 12:14
Magyarországon képezné ki az iraki rendőrség új munkatársait az amerikai hadsereg. A kaotikus helyzet miatt sürgős szükség van iraki rendfenntartókra, az ország infrastruktúrája azonban nem alkalmas nagy mennyiségű ember gyors kiképzésére - mondta el a New York Timesnak az iraki belügyminisztérium amerikai vezetője. Taszárra akár 28 ezer iraki is érkezhet.
Közel harmincezer iraki rendőr kelet-európai kiképzését tervezi az Egyesült Államok - írja a New York Times. A napilap szerint a legvalószínűbb, hogy az irakiakat Magyarországon képzik majd ki.

Elvi beleegyezes

Őszre vártak döntést
A Magyar Honvédség nem számol a taszári bázissal - derült ki Medgyessy Péter és Gyenesei István, a Saomogy megyei közgyűlés elnökének augusztus eleji megbeszélésén. A megye elsőszámú vezetője akkor úgy vélte, a bázis sorsáról az ősszel kezdődő magyar-amerikai tárgyalásokon születhet döntés. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter korábban a bázis logisztikai, egészségügyi hasznosításának a lehetőségét vetette fel.

Juhász már májusban úgy gondolta, hogy akár kiképzőközpontként is tovább élhet a magyar ahdsereg számára szükségtelen bázis.

Az amerikaiak május végén még úgy nyilatkoztak, hogy nincs szükségük Taszárra. "Az amerikaiak elhagyják a bázist" - nyilatkozta akkor a Népszabadságnak az Egyesült Államok nagykövetségének védelempolitikai ügyekért felelős másodtitkára.

A magyar kormány már biztosította is az amerikaiakat arról, hogy rendelkezésükre bocsát egy volt szovjet katonai bázist - nyilatkozta a napilapnak Bernard B. Kerik egykori New York-i rendőrtanácsos, az iraki belügyminisztérium amerikai irányítója. Ezzel szemben Tóth Tamás, a külügyminisztérium szóvivője nem tud hivatalos felkérésről.

Szó volt róla

A szóvivő szerint a taszári katonai bázis további felhasználásáról folytatott amerikai-magyar tárgyalások során valóban felmerült, hogy iraki rendőröket képezzenek ki a bázison, ám hivatalos felkérés hiányában részletes tájékoztatást nem tudott adni. Annyit azért hozzátett, hogy a bázis megfelel a képzés követelményeinek.

Magyarország "az elmúlt időben folytatott nemzetközi érintkezések során" az Egyesült Államok képviselőinek a tudomására hozta, kész átadni tapasztalatait a szerveződő új iraki rendőrség számára - mondta a szóvivő.

Taszáron nem tudnak semmit

"Mindig mindent én tudok meg utoljára" - panaszkodott az Indexnek Pataki Sándor, a 2100 lakosú település polgármestere. Mint mondta tárgyalást kezdeményez a Honvédelmi minisztériummal a tájékoztatás érdekében. Vélekedése szerint, ahogyan eddig sem érintette a települést a bázison zajló élet, a taszári "normál élet" a jövőben is megy tovább a maga kerékvágásában. "Nagyobb rendőri jelenlétről sem tudok" - tette hozzá a polgármester.

Szita dühos...

"Bízom benne, hogy a hír nem igaz" - nyilatkozta az Indexnek Szita Károly, Kaposvár polgármestere. "Bízom benne: nem következik be mégegyszer az, hogy a kaposváriaknak és a Taszár környékieknek a sajtóból kell értesülniük egy ilyen horderejű döntésről" - mondta. Szita várja a magyar kormány cáfolatát, ugyanis ekkora létszámú iraki érkezése előtt meg kell hallgatni a települések vezetőinek véleményét és a kormánynak "garantálnia kell a környékbeliek biztonságát".

...Gyenesei örül

"Kedvező lenne Somogynak", ha iraki rendőrök érkeznének a taszári bázisra - nyilatkozta az MTI-nek Gyenesei István, a megye közgyűlésének elnöke. Mint mondta, a rendőrképzés felmerült a kormány és a megyei vezetők a bázis további hasznosításáról szóló tárgyalásain, "hivatalos amerikai felkérés hiányában" azonban még nem is lehet szó az irakiak érkezéséről. "A remélt pozitív döntés munkahelyeket és a polgári hasznosítás megvalósulása révén gazdasági élénkülést is ígér" - mondta Gyenesei.

Kiképzés több turnusban

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a külügyminisztérium tudhat az iraki rendőrök magyarországi felkészítéséről részleteket. "Korábban, a taszári bázis hasznosításáról folyó tárgyalások során elhangzott ez a javaslat, ám a HM-nek nincsenek információi az ügyről" - mondta. Szerinte egyszerre bizonyosan nem jöhetne 30 ezer iraki, "az egy kisebb város" - érvelt, turnusokban inkább valószínűsíthető. Az amerikaiak sem tervezik másként, Kerik szerint az első körben 1500 iraki érkezhet, négy hónapon belül.

A teljes 28 ezer fő kiképzése másfél évig tarthat. Kerik szerint a külföldi bázisra azért van szükség, mert az iraki infrastruktúra nem alkalmas ekkora tömeg gyors kiképzésére. Az újonnan képzettekkel 65 ezerre nőne az iraki rendfenntartók létszáma - írta a Times.

Irak az irakiaké

Kerik terve része annak az amerikai politikának, melynek célja, hogy az országot az irakiak irányítsák - írja a napilap. "Irakot át akarjuk adni az irakiaknak, és ennek ez a leggyorsabb módja" - mondta.

Káoszkemping

Kerik programja pontosan kifejezi a kormányzat aggodalmait - írja a Times. Irak egyes részein kaotikus a helyzet, a hadsereg vezetése szerint a problémát sokkal inkább képzett irakiaknak, mint a közutálatnak örvendő amerikaiaknak kellene kezelnie.

Nehezíti a helyzetet, hogy az amerikaiakkal együttműködő irakiak is gyakorta támadások célpontjai. Júliusban, a bagdadi rendőrakadémia első végzős csoportjának avatásán merényletet követtek el, a végzős osztály hét tagja életét vesztette. Kerik szerint azonban nem ez, pusztán az idő rövidsége az oka annak, hogy a képzést Magyarországra vinnék.