Ida
6 °C
9 °C

Fico szerint Gyurcsány nevetséges indoklással bujkál

2008.05.17. 14:26
Bár koalíciós partnere lovasbohócnak nevezte Szent Istvánt, ő maga meg Orbán Viktorral riogat, Robert Fico szerint a szlovák kormány mindenben tiszteli a kisebbségek jogait, bezzeg Magyarországon üldözik a szlovákokat. Mármint a szlovákok, mert Fico a piliszszentkereszti esetre gondolt.

"Nagyon nevetséges ürüggyel" magyarázza Gyurcsány Ferenc, hogy miért halogatja találkozójukat, jelentette ki a TASR szlovák hírügynökségnek Robert Fico. Szerinte a találkozó halogatásának valós oka, hogy a magyar pártok azon versenyeznek, melyikük a nemzetibb.

Fico szerint "itt [Szlovákiában] olyan koalíció van kormányon, amely abszolút korrekt módon bánik a nemzetiségi kisebbséggel". Kormányában koalíciós partner a szélsőjobboldali Jan Slota és a szintén nem a magyarok iránti feltétlen vonzalmáról ismert Vladimir Meciar.

Miközben Szlovákiában Fico szerint idilli a helyzet, a kormányfő szerint Magyarországon üldözik a szlovákokat. Erre abból következtetett, hogy a pilisszentkereszti önkormányzat elköltöztette régi irodájából a helyi szlovák kisebbségi önkormányzatot. Fico csak egy dolgot nem vett figyelembe. Pilisszentereszten a többségi lakosság szlovák, így a helyi önkormányzatban ugyanúgy szlovákok ülnek, mint a helyi kisebbségi önkormányzatban.

Daróczi Dávid kormányszóvivő Fico kijelentéseire reagálva elmondta, hogy "a magyar kormány számára a szlovák és a magyar miniszterelnök találkozója nem cél, hanem eszköz, ami arra szolgál, hogy a két ország közötti problémákat meg lehessen oldani". A találkozót pedig azért halogatják, mert "a miniszterelnökök találkozóját megelőző egyeztetések még nincsenek olyan stádiumban, hogy a találkozónak értelme lenne", azaz még nincs miről beszélni.

Daróczi szerint amúgy pont a szlovák kormányfő és koalíciós partnere, Slota kijelentései nehezítik a találkozó létrejöttét. Slota nemrég Fico jelenlétében "lovasbohócnak" nevezte Szent Istvánt. Fico nem határolódott el tőle, sőt, egy nappal később azzal riogatta liptószentmiklósi hallgatóságát, hogy a Fidesz győzelmével fel fognak erősödni a magyar szélsőségesek Szlovákia-ellenes megnyilvánulásai.