Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A feketék, a hispánok és az ázsiaiak a demokratákra szavaztak

2006.11.08. 19:51
A feketék, a hispánok és az ázsiai amerikaiak a demokratákra szavaztak az amerikai kongresszusi választásokon - írta a konzervatív The Wall Street Journal szerdán.

A fehér lakosság pontosan fele-fele arányban szavazott a demokratákra, illetve a republikánusokra. Az afroamerikaiak körében viszont 88 százalékos volt a demokrata jelölteket támogatók aránya, s ez a mutató a hispánok (Latin-Amerikából származók) és az ázsiai amerikaiak esetében 72, illetve 65 százalékos volt - közölte felmérései alapján az üzleti körök mértékadó New York-i lapja.

Az ideológiai háttér szempontjából a liberálisok 88 százaléka voksolt a demokratákra, míg a konzervatív polgárok 90 százaléka a republikánusokra.

Vallási differenciák

Vallás tekintetében a katolikusok valamivel több mint fele szavazott a demokratákra és protestánsok több mint fele a republikánusokra. Az úgynevezett fehér evangéliumi keresztények 70 százaléka a kormánypártot támogatta. A hetente templomba járók között viszont valamivel magasabb volt a Demokrata Pártot támogatók aránya. A zsidók 87 százaléka adta voksát demokrata párti jelöltre.

A Demokrata Párt volt a népszerűbb ezenkívül az egyedülállók körében. A házasok fele-fele arányban szavaztak a kormánypártra és ellenzékre.

A nőknek valamivel nagyobb hányada, 57 százaléka szavazott a demokratákra, mint a férfiak esetében (53 százalék). A Demokrata Párt nyerte el azon választók többségének a támogatását, akik a helyi, meg akik az országos kérdések alapján mérlegeltek. Az utolsó pillanatig habozó szavazók körében is a demokraták voltak népszerűbbek: 55-60 százalékuk döntött úgy, hogy ellenzéki jelöltre adja voksát.