Árpád
-2 °C
4 °C

Támadják Sólyomot a szlovák vezetők

2007.10.03. 16:20
Újabb állomásához érkezett a Benes-dekrétumok újraszentesítése miatt kirobbant szlovák-magyar botrány. Ezúttal Robert Fico miniszterelnök és a szlovák Nemzeti Pártot vezető Ján Slota szólt be Sólyom Lászlónak, mondván: nem fogják eltűrni, hogy a magyar államfő magánlátogatásokat tegyen Szlovákiában és bírálja az ország hivatalos szerveit.

Sólyom László keddi révkomáromi látogatását és a magyar államfő kijelentésit bírálta a szlovák kormánykoalíció nacionalista erejét, a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) vezető Ján Slota. Szerinte Sólyom polgári társulások állítólagos meghívásának ürügyén, magánlátogatások leple alatt, különféle politikai nagygyűléseken vesz részt, ahol támadja a csehszlovák és szlovák államiság alapjait jelentő dokumentumokat. slota kirohanásának apropója, hogy Sólyom László a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák parlamenti döntést rendkívül megalázó és súlyos aktusnak nevezte.

A köztársasági elnök egyébként a révkomáromi városvédő civil társaság, a Palatinus meghívására töltötte keddi napját a Duna szlovák partján, ahol újságírói kérdésre aposztrofálta a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztásának a kollektív bűnösség elve alapján törvényi keretet teremtő Benes-dekrétumok megerősítését megalázó aktusként. amely mellett, ígérte Sólyom, "nem fogok szó nélkül elmenni."

Sólyom kommentárja mellet viszont a szlovák kormányfő nem ment el szó nélkül. "A Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket" - jelentette ki Robert Fico. Diplomáciai forrásból származó értesülése szerint a magyar államfő látogatása miatt szerdán délutánra bekérették a szlovák külügyminisztériumba Heizer Antalt, a pozsonyi magyar nagykövetet.

Sólyom László köztársasági elnök nem használta politikai célokra szlovákiai magánlátogatását - mondta Wéber Ferenc. Az államfő sajtófőnöke szerint Sólyom valamennyi protokolláris és diplomáciai szabálynak abszolút megfelelően járt el. A látogatás tényét, ahogy ez máskor is megtörtént, a pozsonyi magyar nagykövetség révén időben, hivatalos formában közölték a szlovák Külügyminisztériummal és ezúttal a szlovák Köztársasági Elnöki Hivatallal is.

Ami pedig a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos véleményét illeti, azt egy szlovák újságíró kérdésre fejtette ki, ráadásul már az Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott megbeszélésen, és a tanácskozást követő nemzetközi sajtótájékoztatón is elmondta.

Így Sólyom a határokon túli magyar kisebbséggel való kapcsolattartásban a jövőben is alkalmazza majd a magánlátogatásokat.

A Slota-féle párt kezdeményezésére újraszentesített jogfosztó dekrétumok kérdésének felmelegítése nyomán a hivatalos magyar-szlovák kapcsolatok a fagypontra estek, például az Országgyűlés külügyi bizottsága lemondta a már egyeztetett pozsonyi útját, Szili Katalin házelnök elállt a csütörtökre tervezett kassai látogatásától. (Révkomáromban Sólyom László is azt mondta, hogy hivatalos látogatás esetén maga is ezt tenné, de "civil elnökként" annak nem látta okát, hogy egy civil társaság meghívásának ne tegyen eleget.)

Persze a két ország közti purparlé a szlovák belpolitikában és az európai kapcsolatokban is feszültséget gerjeszt. Időközben Slota a szlovák külügyminiszterrel, Ján Kubissal is összekülönbözött. Kubis durva szóhasználata miatt bírálta Slotát, aki a múlt héten "okádéknak és rohadt ganénak" nevezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, Csáky Pált.

Ráadásul a kormánykoalíció fő ereje az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) is ideges, hisz Fico pártját továbbra sem hajlandó visszavenni tagjai közé az Európai Szocialisták Pártja (PES). Az európai formáció még tavaly függesztette fel a Smer-SD tagságát, mivel Slota nacionalistának és idegengyűlölőnek minősülő pártjával kötött szövetséget. Fico kétszer kapott haladékot, hogy megszabaduljon kínos partnerétől, de nem tette meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?