Piroska
-2 °C
5 °C

Egy csendes-óceáni puccs vége: szavazás

2001.08.25. 11:32
Egy hétig tartó választások kezdődtek szombaton Fidzsin, ahol a múlt évben egy bukott üzletember hatalom átvételi kísérlete ötvenhat napig tartotta sakkban a lakosságot. A mostani választások két esélyese: a múlt évi puccs vezetője, a bennszülöttek képviselője, George Speight, illetve a puccskísérlet alatt fogva tartott miniszterelnök, a betelepített indiaiakat vezető Mahendra Chaudhry.

Szombaton általános választások kezdődtek a háromszáz apró kis szigetből álló Fidzsin. Noha az emberek egy teljes héten át leadhatják voksaikat a CNN riportja szerint reggel a melegedő napon helyenként ötven embert is várakozott a szavazókörzetek előtti sorban.

Egy puccs története

Egy félig sikeres puccs miatt több mint egy éve Fidzsit egy átmeneti kormány vezeti. Múlt évben, május 19-én George Speight (polgári foglalkozását tekintve bukott üzletember) több fegyveres társával együtt lerohanta a palament épületét és túszul ejtette az 1999-ben miniszterelnöknek kinevezett, indiai származású Mahendra Chaudhryt és további hét minisztert.

Fidzsi lakossága két nagyobb nemzetiségi csoportból áll: a bennszülöttek a lakosság 51 százalékát teszik ki, míg a cukornád ültetvények ügyelésére betelepített indiaiak annak 44 százalékát. Az 1999-ben hatalomra került Fidzsi Munkáspártot rasszizmussal vádolták a bennszülöttek: szerintük az indiai származásúakat sok helyen előnybe részesítik a bennszülöttek hátrányára.

A puccs utáni patthelyzet ötvenhat napon keresztül tartott: a békésnek induló befejezés - egy Speight által támogatott jelöltet neveztek ki köztársasági elnöknek - végül a puccsot kitervelő letartóztatásával ért véget. Speight perének tárgyalása már el is kezdődött, de el is halasztották: az ügyvédek túl öregnek tartották a kijelölt bírót.

Stabilitásnak néznek elébe?

A puccs lezöngésével és az új választások kiírásával a politikai elemzők szerint Fidzsi politikai stabilitásnak néz elébe. Ami a vezetőket illeti, túl sok változás nem várható: az előrejelzések szerint a múltévi puccsal megbuktatott miniszterelnök, Mahendra Chaudhry és munkáspártja a választások esélyese. A szigeten azonban sokan úgy vélik, ha az indiaiak pártja újra hatalomra jut, a nemzetiségi viszályok újból felszínre kerülhetnek.

George Speight, akit a külföldi hírügynökségek foglalkozását tekintve sikertelen, bukott üzletemberként szoktak emlegetni, jelenleg börtönben várja, hogy jövő évben újra felvegyék perének tárgyalását. Az árulással vádolt férfit mindaddig beválaszthatják a fidzsi törvényhozásba és kétszer gyülésezni is elmehet. Speight árulásáért halálbüntetés jár, a szigeti hagyományok szerint ezt nem hajtják végre, hanem életfogytiglani börtönbüntetésre cserélik. A puccsvezér azonban még ettől is megmenekülhet: ugyanis múlt évben a katonaság immunitási ígéretének ellenében engedte szabadon túszait.