Judit
3 °C
7 °C

Már hat éve tervezte a mészárlást a finn diák

2008.09.24. 14:40
A keddi finnországi mészárlás elkövetője búcsúlevele alapján már hat éve tervezte a lövöldözést. A szomszédok csendes, magának való fiúnak ismerték. Az Interpol vezetője szerint nem hibáztatható a finn rendőrség.

A 10 diáktársával és magával is végző ámokfutó búcsúlevelet hagyott hátra, amiből kiderül: már hat éve készült a szörnyűségre. A szomszédok szerint csendes fiú volt, olyan, mint bárki más. A 22 éves gyilkos a macskájával lakott együtt. Kézzel írott levelet hagyott hátra, melyben azzal magyarázza a mészárlást, hogy utálja az emberi fajt. Saari azt írta, hogy a „megoldást Walther 22 jelentheti”, ami a fegyver típusára utal, amivel megölte 10 társát és magát is. A búcsúleveket annak az iskolának a diákotthonában találták meg, ahol Saari másodéves hallgató volt.

A rendőrség elmondta, hogy Saari hátrahagyott leveleiből az derül ki, hogy utálta az egész emberiséget, az egész emberi fajt, és hogy már évek óta gondolkozott azon, hogy tennie kellene valamit. Mindenkit gyűlölt.

A fiú előző nap már bent volt a rendőrségen youtube-os videói miatt (videók itt >>>). Az egyik felvételen a kamera felé fordul és hűvösen figyelmeztet: „Hamarosan meghaltok”, majd lead négy lövést. Egy másikon az egész fegyvertárát kiüríti, majd a kamera felé fordulva így szól: „Viszlát”. A rendőrség megengedte neki, hogy megtartsa automata pisztolyát, amit egy hónappal korábban vásárolt, mivel a fegyvertartási engedélye megvolt, és nem hágott át semmilyen finn törvényt.

A rendőrség gyanúja szerint volt még valaki Saarival, aki a kamerát fogta és felvette a fiú lövöldözését, őt jelenleg is keresik a finn hatóságok. Saari feketébe öltözve ment be kedden az épületbe, és magával cipelt egy nagy fekete táskát is. Ezután még egy símaszkot is felvett, és az osztályterembe belépve teljes nyugodtsággal lövöldözni kezdett, miközben a diákok épp vizsgáztak. Volt nála pár házi készítésű bomba vagy Molotov-koktél is, melyeket 90 perces ámokfutása közben fel is robbantott. Ezek után fejbe lőtte magát és a kórházba szállítás után meghalt.

Az áldozatok közül kilencet az osztályteremben találtak meg, egyet pedig a folyosón. A mészárlás idején kb. 150 diák és tanár volt az iskolában, számosan közülük a közeli folyóhoz rohantak, és hajókon menekültek, miközben Saari lövöldözött.

Az egyik iskolai felügyelő elmondta, hogy két lányt látott a szobája felé jönni, akik azt mondták, hogy egy őrült férfi lövöldözik. "Odamentem, hogy megnézzem, és láttam egy fickót, aki a folyóson hagyva nagy fekete táskáját, bement a hármas osztályterembe és bezárta maga mögött az ajtót".

Saari a youtube-os videói alá annak a német „gótikus”zenésznek (Wumpscut) a dalait tette aláfestésnek, és szövegeit idézte, akinek korábban olyan számai is megjelentek, mint például: „Szolgáld a Sátánt”, „A tömegek halála”, vagy a „Hullák sora”. A szövegeiben egyébként többek között gyermekgyilkosságról, elégett hullákról és vérontásról is regél az énekes.

A tavalyi, mostanihoz hasonló finnországi esetnél egy 18 éves elkövető szintén tett fel a videómegosztóra a mészárlást előrevetítő videókat. Mind a ketten a kedvenc csapatuk nevével és a születési évükkel azonosították magukat, és mindkettő morbid módon vonzódott az 1999-es columbiai iskolai mészárláshoz.

Az Interpol feje a finn rendőrség védelmére kelt. Az egyik vezető úgy nyilatkozott, hogy nem tisztességes a rendőrségtől elvárni, hogy képesek legyenek látnok módjára megmondani, hogy kiből lesz a holnap bűnözője. A férfi utal a „Különvélemény” című 2002-es Steven Spielberg filmre, amelyben egy elit különítmény képes volt rá, hogy megjósoljon bűntényeket, mielőtt azokat valaki elkövette volna.

Egész Finnországban félárbocra engedték ma a zászlókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?