Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejbe lőtte magát a finn iskolai lövöldöző

2008.09.23. 11:07
Egy ámokfutó lövöldözni kezdett kedden délelőtt egy finnországi iskolában, legkevesebb kilenc ember életét vesztette, sokan megsebesültek. A támadó végül fejbe lőtte magát, de csak később, a kórházban halt meg. A hatóságok egyelőre nem tudják pontosan hány ember sebesült meg. Az ámokfutó még hétfőn videókat tett fel magáról a YouTube-ra, melyeken pisztolyát próbálgatja.

Lövöldözés tört ki kedden egy finnországi szakiskolában, a CNN szerint a merényletnek kilenc halálos áldozata van, sokan megsebesültek, pontos számot még a finn hatóságok sem tudnak. A merénylő végül fejbe lőtte, de csak később, kórházba szállítása után néhány órával halt meg.

A lövöldözés helyszíne

A bűncselekmény az ország északnyugati részén, Kauhajoki városában történt.

A 20 éves fiatalember, Matti Juhani Saari - feltételezhetően az iskola diákja - reggel hatolt be az épületbe és vaktában lövöldözni kezdett. A felnőttképzéssel foglalkozó szakiskolában körülbelül 200 diák tartózkodott, amikor az ámokfutás elkezdődött. Először, délelőtt 11 körül egy osztályteremben lövöldözött, ahol a diákok éppen dolgozatot írtak.

A finn televízió beszámolója szerint az ámokfutó hétfőn összesen négy videót tett fel a YouTube-ra, de ezeket a szolgáltató pár órával a lövöldözés után eltávolította az oldalról. A felvételeken látható, ahogy a fiatalember pisztolyát próbálgatja. A rendőrség még bizonyítékot keres, hogy a videót valóban a lövöldöző töltötte-e fel. Elmondták azt is, hogy a videókkal kapcsolatban a rendőrség már hétfőn beszélt a diákkal, akinek egyébként ideiglenes fegyverviselési engedélye volt, írja a CNN.

Az intézmény legalább egy helyiségében tűz ütött ki. A BBC jelentése szerint a símaszkos merénylő fekete ruhát viselt és automata fegyver volt nála.

Tavaly novemberben nyolc halálos áldozatot követelő lövöldözés volt egy finn iskolában, a Helsinkitől ötven kilométerre északra fekvő Tuusula városában. Akkor egy végzős diák kezdett lövöldözni, aki előre figyelmeztetett egy videómegosztón arra, hogy gyilkolni fog. A 20 percig tartó vérengzésben hat diák, az iskola igazgatónője, és a gimnázium rendelőjében dolgozó nővér vesztette életét. Az ámokfutó a lövöldözés után főbe lőtte magát.