Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Fejbe lőtte magát a finn iskolai lövöldöző

2008.09.23. 11:07
Egy ámokfutó lövöldözni kezdett kedden délelőtt egy finnországi iskolában, legkevesebb kilenc ember életét vesztette, sokan megsebesültek. A támadó végül fejbe lőtte magát, de csak később, a kórházban halt meg. A hatóságok egyelőre nem tudják pontosan hány ember sebesült meg. Az ámokfutó még hétfőn videókat tett fel magáról a YouTube-ra, melyeken pisztolyát próbálgatja.

Lövöldözés tört ki kedden egy finnországi szakiskolában, a CNN szerint a merényletnek kilenc halálos áldozata van, sokan megsebesültek, pontos számot még a finn hatóságok sem tudnak. A merénylő végül fejbe lőtte, de csak később, kórházba szállítása után néhány órával halt meg.

A lövöldözés helyszíne

A bűncselekmény az ország északnyugati részén, Kauhajoki városában történt.

A 20 éves fiatalember, Matti Juhani Saari - feltételezhetően az iskola diákja - reggel hatolt be az épületbe és vaktában lövöldözni kezdett. A felnőttképzéssel foglalkozó szakiskolában körülbelül 200 diák tartózkodott, amikor az ámokfutás elkezdődött. Először, délelőtt 11 körül egy osztályteremben lövöldözött, ahol a diákok éppen dolgozatot írtak.

A finn televízió beszámolója szerint az ámokfutó hétfőn összesen négy videót tett fel a YouTube-ra, de ezeket a szolgáltató pár órával a lövöldözés után eltávolította az oldalról. A felvételeken látható, ahogy a fiatalember pisztolyát próbálgatja. A rendőrség még bizonyítékot keres, hogy a videót valóban a lövöldöző töltötte-e fel. Elmondták azt is, hogy a videókkal kapcsolatban a rendőrség már hétfőn beszélt a diákkal, akinek egyébként ideiglenes fegyverviselési engedélye volt, írja a CNN.

Az intézmény legalább egy helyiségében tűz ütött ki. A BBC jelentése szerint a símaszkos merénylő fekete ruhát viselt és automata fegyver volt nála.

Tavaly novemberben nyolc halálos áldozatot követelő lövöldözés volt egy finn iskolában, a Helsinkitől ötven kilométerre északra fekvő Tuusula városában. Akkor egy végzős diák kezdett lövöldözni, aki előre figyelmeztetett egy videómegosztón arra, hogy gyilkolni fog. A 20 percig tartó vérengzésben hat diák, az iskola igazgatónője, és a gimnázium rendelőjében dolgozó nővér vesztette életét. Az ámokfutó a lövöldözés után főbe lőtte magát.