Már 8 halottja van a finn iskolai vérengzésnek

2007.11.07. 18:18
Nyolc ember meghalt, tizenkettő megsebesült, amikor egy 18 éves végzős diák lövöldözni kezdett szerdán egy finnországi gimnáziumban. Pekka-Erik Auvinen előre figyelmeztetett egy videómegosztón , hogy gyilkolni fog. A merénylő a lövöldözés után főbe lőtte magát és a kórházban halt meg.

Az eset Helsinkitől ötven kilométerre északra Tuusula egyik oktatási intézményében történt. A kisvárosnak 35 ezer lakója van. Az iskolának összesen 480 diákja van, felsőtagozatosok és gimnazisták.

A középiskola egyik tanára arról számolt be, hogy a lövöldözés dél körül kezdődött, az ámokfutó módszeresen osztályteremről osztályteremre járt, kezében egy kis kaliberű kézifegyverrel, bekopogva és bekiabálva az ajtókon.

Klikk!

"Valószínűtlennek tűnt az egész, hogy egy diák, akit tanítottam, most üvöltve felém rohan, kezében egy pisztollyal" - mondta a tanár az YLE rádiónak, hozzátéve, hogy sikerült lemenekülnie a lépcsőn és elfutott az ellenkező irányba.

A húsz percig tartó lövöldözésben nyolcan haltak meg: az iskola igazgatónője, a gimnázium rendelőjében dolgozó nővér, és hat diák (egy lány és öt fiú). Az elkövető elbarikádozta, majd főbe lőtte magát. Órákkal a kórházba szállítása után meghalt.

Az ablakon menekültek

Több diák az ablakon át menekült ki az épületből. Sokan üvegszilánkoktól szenvedett sérüléseket. A diákok beszámolója szerint az elkövető nem az iskola tanulója volt, de ezt a rendőrség még nem tudta megerősíteni. Egy tanár, aki a támadáskor az épületben tartózkodott, azt állította, hogy a fiú az iskola diákja volt.

Az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye és a mészárláshoz használt 22-es kaliberű, Sig Sauer kézifegyvert október 19-én jegyezték be a nevére.

A YouTube-on előre jelezte

Az STT finn hírügynökség úgy tudja, hogy valaki kedden egy "Öldöklés a Jokela Gimnáziumban" címmel tett fel egy videót a rapidshare és YouTube videómegosztókra. Jokela a neve az iskolának, ahol a lövöldözés történt.

A film elején állóképek láthatók az iskoláról, majd egy fiú pisztolyt szegez a kamerára. A videót Sturmgeist89 néven töltötték fel, azonban a videókat délutánra eltávolították a YouTube-ról.

Az illető egy korábbi klipjében egy almára lő célba a hóban, majd mosolyogva integet. Ennek a címe "Just testing my gun" - Csak próbálgatom a fegyverem.

Ha valóban ő az elkövető, akkor a lövöldözőt Pekka-Erik Auvinennek hívják és 18 éves. Több részletet is felrakott a netre a Született gyilkosok című filmből és a Columbineban történt amerikai iskolai mészárlásról. Utóbbi miatt letiltották a YouTube-ról de új néven azóta ismét regisztrálta magát, szerdán délután azonban újra letiltották.

Elege volt a társadalomból

"Egy cinikus egzisztencialista, antihumanista humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és istenfélő ateista vagyok" - mutatkozott be honlapján. Küldetésének tartja, hogy a természetes kiválasztódás hibáit jóvá tegye, ezért kész meghalni is. Tudja, hogy őrültnek vagy bűnözőnek fogják tartanmi, de ezzel nem ért egyet, szerinte az emberek többsége nem érti meg.

Klikk!
"Elegem van. Nem akarok ennek az elbaszott társadalomnak a tagja lenni" - írta. Szerinte a világ túlnépesedett és az a baj, hogy a többség kormányozhat. Az intelligens kisebbség diktatúráját akarja, ahol a legértelmesebbek irányítják a világot. "Munkanélküli filozófus" - írta foglalkozásának.