Orsolya
10 °C
21 °C

Lövöldözés két amerikai iskolában

2002.01.16. 23:33
Fél napon belül két amerikai iskolában is lövöldözés tört ki szerdán. Virginia egyik jogi főiskoláján három ember, köztük a dékán életét oltotta ki egy merénylő, míg egy New York-i középiskolában két diákot sebesített meg súlyosan egy 18 éves fiú.
Az eddigi értesülések szerint három halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely szerdán robbant ki az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Grundy településen működő jogi főiskolán, az Appalachian School of Law falai között.

A férfi 38-as kaliberű pisztolyával összesen hat személyt lőtt meg, közülük három meghalt, hármat pedig kórházba szállítottak. Kettejük sérülése súlyosabb. A CNN értesülései szerint a dékán is a halottak között van. A diákok maguk fogták le a gyilkos lövöldözőt, és átadták őt a rendőrségnek.

A merénylőről a CNN-nek nyilatkozó pszichiátere elmondta: a közel fél éve súlyos lelki problémákkal küzdő férfi az utóbbi időben olyan volt, mint egy időzített bomba, amely bármelyik pillanatban felrobbanhat.

Bandaháborúra gyanakodnak

Pár órával korábban egy 18 éves fiú nyitott tüzet a 3 ezer tanulót oktató Martin Luther King Jr.-ról elnevezett New York-i középiskolában társaira. Több lövéssel súlyosan megsebesített két hasonló korú diákfiút. A két sérült állapota súlyos, egyikük hát-, a másik csípőlövést kapott.

A fiú indokairól a rendőrség nem közölt konkrétumot, de az iskola egyik vezetője szerint bandaharcról van szó. Az iskola vezetője elmondta, hogy egy olyan diákot gyanúsítanak a lövöldözéssel, aki hosszú ideje nem vett részt az órákon. A rendőrség csak annyit közölt: kihallgattak egy fiatalembert az üggyel kapcsolatban, de őrizetbe nem vettek senkit. New Yorkban utoljára 1994-ben volt lövöldözés állami iskolában.