Auguszta
-3 °C
2 °C

Romlik a francia rendőrség és a lakosság viszonya

2007.06.04. 18:35
A hétvégén kiszivárgott a francia sajtóba az a bizalmas belügyminiszteri jelentés, amit a 2005 novemberi külvárosi zavargások évfordulójára készítettek. A lakosság elfogultnak és tiszteletlennek tartja a rendőrséget, amely a bűnözéssel vádolt kiskorúakkal szemben erőszakosan viselkedik, a rendőrségnek a lakossággal való általános viszonya is megromlott, sok helyen meg is szűnt teljesen, áll a jelentésben.

Politikai vitát váltott ki Franciaországban az a bizalmas belügyminiszteri jelentés, amely a Párizs közeli külvárosok lakossága és a rendőrség közti feszült viszonyról számol be. A francia belügyminisztérium hatáskörébe tartozó Országos Biztonságpolitikai Intézet (INHES) a 2005 novemberi külvárosi zavargások évfordulójára készített jelentést a Párizs közeli Seine-Saint-Denis megye lakossága és a rendőri erők közti kapcsolatról.

A francia sajtóba a hétvégén kiszivárogtatott bizalmas tanulmány szerint a nagy számú munkanélküliekből és bevándorló származásúakból álló lakosság gazdaságilag és szociálisan is egyre inkább a társadalom peremére kerül a többi megyéhez képest, a bűnözés óriási méreteket ölt. A lakosság elfogultnak és tiszteletlennek tartja a rendőrséget, amely a bűnözéssel vádolt kiskorúakkal szemben erőszakosan viselkedik. A rendőrségnek a lakossággal való általános viszonya is megromlott, sok helyen meg is szűnt teljesen, áll a jelentésben.

Át kell szervezni a rendőrség munkáját

Az INHES szakértői következtetéseikben emlékeztetnek a Nicolas Sarkozy által még belügyminiszterként bezáratott helyi rendőrőrsök "vitathatatlan pozitív hatásaira". Javasolják továbbá a lakosság körülményeinek figyelembe vételével a rendőrség munkájának és beavatkozási technikáinak átszervezését, a rohamrendőrök alkalmazásának újragondolását.

A tanulmány következtetései és azok elhallgatása váltott ki elsősorban éles politikai reakciókat. Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn emlékeztetett, egy olyan belső dokumentumról van szó, amelyet nem publikálásra szántak.

A jelentéshez hasonlóan Patrick Devedjian, Hauts-de-Seine megye tanácsának konzervatív elnöke úgy látja, hogy a konfliktus gyökere a Francia Kommunista Párt (PCF) meggyengülésében keresendő. A pártnak és egyesületi hálózatának ugyanis a Párizs környéki elővárosokban voltak valamikor a legnagyobb szavazótáborai. Devedjian szerint "a kommunisták nyomorba döntötték az embereket, és így biztosították politikai hatalmukat".

Többen Sarkozy belügyminiszteri tevékenységét bírálják

Marie-George Buffet, a PCF főtitkára szerint nem a kommunisták okozták a munkanélküliséget, a jobboldal azért hárítja rájuk a felelősséget, hogy elterelje Sarkozy belügyminiszterként folytatott politikájának kudarcáról a figyelmet.

Didier Paillard, Saint-Denis város kommunista polgármestere szerint a fiatalok és a rendőrség között hosszú ideje megromlott a viszony. "Újra kell gondolni a rendőri beavatkozások minőségét. Egy állandóan jelen lévő és nem alkalmi rendőrségre van szükségünk" - hangsúlyozta a polgármester. Xavier Lemoine, Montfermeil külváros jobboldali polgármestere az igazságszolgáltatás hiteltelenségére hívta fel a figyelmet. "A fiatalokat előállítják, néha több tucat alkalommal, majd minden aggodalom nélkül el is engedik" - fogalmazott.

Michele Alliot-Marie belügyminiszter hétfőn jelezte, 48 órán belül egyeztet Seine-Saint-Denis rendőri vezetőivel az INHES tanulmányában megfogalmazott állításokról.