Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saron a francia zsidók kivándorlására szólított fel

2004.07.18. 18:20
Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy haladéktalanul vándoroljanak ki Izraelbe az ellenük irányuló antiszemita fenyegetések miatt.
"Minden zsidónak azt javaslom, hogy jöjjenek Izraelbe, de ez feltétlenül szükséges a franciaországi zsidók esetében, akiknek azonnal mozdulniuk kell" - mondta Saron egy amerikai zsidószervezet képviselőivel tartott nyilvános megbeszélésen.

"Franciaországban elszabadult antiszemitizmus terjed" - figyelmeztetett Saron, hangsúlyozva egyúttal, hogy "a francia kormány hozott intézkedéseket" az antiszemita megnyilvánulásokkal és a zsidóellenes propagandával szemben.

Új típusú antiszemitizmus

Az izraeli kormányfő ezzel összefüggésben kijelentette: "tény, hogy a francia lakosság 10 százalékát muzulmánok teszik ki, ami táptalajként szolgál az antiszemitizmus egy új formájának".

Jacques Chirac francia elnök június 16-án az antiszemita cselekmények "példás megbüntetését" kérte az igazságszolgáltatástól, fogadva a zsidó közösség aggodalmaikat hangoztató vezetőit.

2004 első fél évében az ismert antiszemita vagy faj- és idegengyűlölő bűntettek száma meghaladta a tavalyi év egészében elkövetett ilyen jellegű cselekményekét Franciaországban. A belügyminisztérium adatai szerint az idei év első hat hónapjában 132 antiszemita és 95 faj- vagy idegengyűlölő bűntettet követtek el, míg 2003-ban ez a szám 127 és 92 volt.

Évente több mint kétezer zsidó családból származó francia vándorol ki Izraelbe. Számuk erősen megnövekedett 2002-ben, ugyanakkor tavaly kissé visszaesett.

Fel sem merült

Haim Korsia, a franciaországi főrabbi közeli munkatársa szerint a franciaországi zsidók távozásának kérdése fel sem merül.

A francia rabbinátus szövetségének főtitkára, Haim Korsia kijelentette, hogy a távozás kérdése "fel sem merül". "Franciaországi zsidók, ennek nincs értelme, vannak francia polgárok, akik zsidók, mint ahogyan mások más vallásúak. Az ország lelkének egy része vagyunk" - mondta Joseph Sitruk .

Az izraeli vezetés "szempontjából, megértem, hogy bevándorlásra akarnak késztetni zsidókat, a franciaországi helyzet azonban nem kívánja meg a távozást. Számomra fel sem merül ez a kérdés. Egyébként is, a távozásnak nem elfogadható formája a menekülés" - tette hozzá.

"Még ha nehéz is a zsidók helyzete Franciaországban, az a feladatunk, hogy javítsunk ezen. E probléma terhét az egész társadalomnak viselnie kell" - hangoztatta a rabbinátus szövetségének főtitkára.