Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Itt a Nagy Testvér: mindenkit lehallgathatnak az USA-ban

2007.08.05. 11:01
A terrorizmus elleni harc jegyében ezentúl bírósági végzés nélkül is lehallgathatják a telefonhívásokat és elolvashatják az e-maileket az Egyesült Államokban. A most elfogadott törvény az egyik legvitatottabb terrorellenes intézkedés, és az amerikaiak millióit érinti közvetlenül.

A demokrata párti többségű amerikai képviselőház helyi idő szerint szombaton elfogadta azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányzatot: a terrorizmus elleni harc keretében átmeneti időre bírósági végzés nélkül hallgasson le telefonhívásokat és olvashasson el elektronikus leveleket.

A képviselőház 227-183 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot, amelyet a szenátus pénteken fogadott el. A jogszabályt George Bush elnöknek is alá kell írnia, aki szombaton az elfogadás mellett érvelt, mondván: "Amerika megvédelmezése ünnepélyes kötelességünk".

Egyelőre fél évre szól

A törvény felhatalmazza a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), hogy bírói végzés nélkül hallgasson le amerikai és külföldi állampolgárok közötti telefonbeszélgetéseket, illetve olvassa el elektronikus levelezésüket. A felhatalmazás fél évre szól. A jogszabály az 1978-ban elfogadott külföldi megfigyelési törvény (angol rövidítéssel FISA) korszerűsített változata, amely szabályozta az elektronikus megfigyelés jogi procedúráját azon személyek esetében, akiknek az Egyesült Államok ellen irányuló kémtevékenységhez, terrorizmushoz lehet köze.

Silvestre Reyes, a képviselőház felderítési bizottságának demokrata párti elnöki kijelentette: "Ez nem az ideális törvény, de fontos ahhoz, hogy mindent megtegyünk az amerikai nép megnyugtatása érdekében". Számos demokrata párti honatya ugyanakkor méltatlankodását fejezte ki, mivel úgy vélik, hogy az új jogszabály szabad kezet ad Alberto Gonzales igazságügy-miniszternek, akinek többen a lemondását, sőt menesztését követelik.

Nagy az elégedetlenség

"Republikánus kollégáim úgy döntöttek, hogy ratifikálják a kormányzat egyik hibás javaslatát" – mondta előző nap Harry Reid, a szenátus demokrata párti többségének vezetője, aki azzal vádolta meg a Fehér Házat, hogy már a múltban is túllépte hatáskörét a terrorizmus elleni harcban.

A bírói végzés nélküli lehallgatási program az egyik legvitatottabb terrorellenes intézkedés az Egyesült Államokban, mivel amerikaiak millióit érinti közvetlenül. Az Amerikai Polgárjogok Uniója nevű civil szervezet szombaton elítélte a kongresszusi döntést, és azzal vádolta a törvényhozást, hogy engedett a Bush-kormányzat nyomásának.