Árpád
-2 °C
4 °C

Új bizonyítékok a Fülöp-szigeteki elnök perében

2000.12.14. 11:58
Mindennapossá váltak ez Estrada-ellenes demonstrációk országszerte. Az elnök politikai ellenfelei sürgetik Estradát, hogy rövidítse meg az eljárást, és mondjon le. A Joseph Estrada ellen folyamatban levő impeachment alatt, a vád koronatanújának számító Luis Singson, korábbi területi vezető kijelentette: ,,Személyesen én voltam az, aki átadtam a pénzeket Estradának".
Mint arról korábban hírt adtunk, Estrada elnök kálváriája egy hónapja vette kezdetét, amikor egy megyei tisztviselő, Luis Singson kijelentette, hogy az államfő 8.6 millió dollár kenőpénzt fogadott el a szerencsejáték szindikátusoktól, melyek a tiltott ,,jueteng" lottójátékot futtatták, valamint 2,8 millió dollár dohányáru adójából származó pénzt is elsikkasztotta.

Két évvel ezelőtt Estrada kimagasló erőfölénnyel került hatalomra. Most úgy tűnik, hogy pengeélen táncol. Elemzők jelenleg is biztosra veszik, hogy az eddigi bizonyítékok alapján Estradát a szenátus kétharmada alkalmatlannak fogja tartani az elnöki tisztségnek további betöltésére. Estrada jelenleg négy vádponttal néz szembe - korrupció, vesztegetés, alkotmánysértés és a nép hatalmával való visszaélés -, melyek közül, ha egyben is bűnösnek nyilvánítják, megfoszthatják elnöki címétől, és hat év börtönre is ítélhetik.

Joseph Estrada
A szegény réteg szinte kivétel nélkül támogatja
A vád tanúja

Singson, aki állítását először októberben közölte a nyilvánossággal, komoly védőőrizetben van. Elmondása szerint veszélyeztetve érzi személyes biztonságát az Estradához hű erőktől. A koronatanú egyik bizonyítéka az a főkönyv, mely tisztán mutatja a juetengből származó pénzeket Estradának és két fiának számláin.

Tény, hogy a számlán nem Estrada neve szerepel, de a vád szerint mégis az elnök számlájáról van szó. ,,Az AS monogram, mely a számlán áll, Asiong Salongára utal, ami Estrada egyik, még filmcsillag korában eljátszott szerepének a neve" - jelentette ki Joker Arroyo a vád képviseletében.

A kaszinó

Singson egyik alkalmazottja tanúvallomásában elmondta, hogy Estrada néhány befektető ismerősével, az illegálisan ,,begyűjtött" pénz egy részéből kaszinóépítésbe kezdett. Maria Carmencita Itchon, az egyik befektető elmondása szerint 65 millió pesót ($1.3 millió) fizetett a Fontainbleau kaszinó megépítésére, amit soha sem nyitott meg.

Szeretők

A keddi ülésnapon Hilario Davide, a bíróság elnöke utasította az ország harmadik legnagyobb bankját, az Equitable-PCI Bankot, hogy szolgáltassa ki a bizalmas számlaadatokat Estrada érdekeltségeiről. A vád szerint ugyanis ezeken komoly illegális összegek szerepelnek.

Még mindig népszerű
Ugyan a vád egyre több és meggyőzőbb bizonyítékokkal támasztja alá érveit, a manilai utcákon vegyesek az érzelmek. Jelenleg is meglehetősen nagy Estrada támogatottsága a nép körében. A szegényebb rétegek milliói ugyanis benne látják az utat, mely kivezetheti őket a szegénység lehetetlen állapotából. Ellenfelei azonban rendszeresen lemondását követelő demonstrációkat tartanak az utcákon.
A dokumentumok között egy csekk is szerepelt, mely 142 millió pesóról ($3 millió) szólt. A vád szerint ebből a pénzből az elnök egyik közeli barátja vásárolt palotát, melyben később Estrada egyik szeretője élt. A vád egy angol kézírásszakértő segítségével bebizonyította, hogy a csekken szereplő név (nem Estrada) aláírása megegyezik az elnöki szignóval.

A vád már többször felhívta a szenátus figyelmét Estrada öt szeretőjére (tőlük több gyermeke is van az elnöknek), kikre - tanúvallomások szerint - rengeteget költött. Festmények, műtárgyak, egyéb ingóságok szerepelnek azokon a számlákon, melyeket Estrada írásával szignáltak.

Estarda mellett tüntetők
Az elnök visszautasítja a lemondás lehetőségét, holott politológusok szerint Estrada - még ha ártatlannak nyilvánítják is - elvesztette az üzleti és a politikai szektor bizalmát. ,,Tény, hogy a szegény réteg szinte kivétel nélkül támogatja - ők a legnagyobb fogadói a juetengnek -, ez azonban kevés a kormányzáshoz" - véleményezte a helyzetet a CNN.

Estrada elnök csütörtökön így reagált: ,,Az történik majd, mint a filmekben: a hős megszorul az elején, de mindig győztesként távozik a végén!"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?