Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Füvezett a tory vezér

2007.02.11. 08:51
Csaknem kizárták a legelőkelőbb brit általános iskolából David Cameront, a brit Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét és miniszterelnök-jelöltjét, mert kábítószer-használaton érték, állítja egy hamarosan megjelenő életrajzi kötet két szerzője.

A vasárnapi brit lapok szerint az áprilisban piacra kerülő, Cameronról írt életrajzban - amelynek megírásában a tory vezér nem vett részt - az áll, hogy a politikust tizenötéves korában, az etoni iskolában több más diákkal együtt rajtakapták, amint éppen füvet szívott.

Bezárták az iskolába

A brit elit és a királyi család gyermekei által látogatott, bentlakásos iskola az 1982-ben történt eset után értesítette a rendőrséget, de Cameron - azzal az indokkal, hogy csak szívta, de nem terjesztette a drogos cigarettát - végül megúszta kétheti iskolafogsággal, ennyi ideig nem léphetett ki a tanintézet kapuján.

A most 40 éves David Cameron, akit minden idők legfiatalabb tory vezéreként választottak 2005-ben a Konzervatív Párt élére, már a pártvezető-választási kampányban sem volt hajlandó válaszolni a jelöltek esetleges drogos múltját firtató kérdésekre. Azzal érvelt, hogy "mindenkinek joga van múltbeli magánügyeihez".

A könyvet, amelyet Francis Elliott és James Hanning írt, "Cameron: The Rise Of The New Conservative" (Cameron: az új konzervatív felemelkedése) címmel, a Mail on Sunday közli majd sorozat formájában, de a vasárnapi brit lapok szinte mindegyike első oldalas hírként ragadta ki a tory pártvezér drogos kalandjáról szóló részt.

"Igen, drogoztam!"

A liberális Independent on Sunday "Igen, drogoztam" főcím alatt hozott cikkében olyan értesülést közöl, hogy Cameron be is ismerte fiatalkori kábítószerezését, bár ezt konzervatív körökben nem erősítették meg.

Cameron megválasztása óta életet lehelt a legnagyobb ellenzéki brit pártba, amely, hosszú idő óta először, tartósan az 1997 óta kormányzó Munkáspárt előtt jár a közvélemény-kutatási listákon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?