Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kődobálással nyílt meg a G8-csúcs

2003.06.01. 17:13
Kövekkel támadtak a rohamrendőrségre és boltokat fosztottak ki globalizációkritikus tüntetők Lausanne-ban. A világ gazdasági csúcshatalmainak vezetői a francia Evianban találkoznak, a rendőrség 15 kilométeres biztonsági gyűrüvel védi a várost. A tüntetők a közeli svájci és francia városokban gyülekeznek - több tízezren.
Több ezer globalizációkritikus tüntető csapott össze a svájci és a francia rendőrökkel az alpesi Evian városának közelében, a világ gazdasági csúcshatalmainak találkozója előtt. A leghevesebb összecsapásokra a svájci oldalon, Lausanne városában került sor - ítt a maszkos tüntetők rendőrökre támadtak és boltokat fosztogattak, írja a BBC.

Megzavart szocialisták

A rendőrség a jelentések szerint könnygázt és vízágyúkat bevetve távolította el a tüntetőket a város a delegátusoknak is otthont adó hotelnegyedétől. Kisebb összecsapásokat jelentettek Genfből is.

A határ francia oldaláról, Annemasse városából is összetűzésekről adtak hírt a hírügynökségek, ezek azonban meg sem közelítették a szombatiakat. Akkor a tüntetők kődobálással zavarták meg a Francia Szocialista Párt városban tartott konferenciáját. A szocialisták mellesleg a globalizáció alternatíváiról tanácskoztak, írja a BBC.

Benzinbombákkal támadtak

Az AFP jelentése szerint a tüntetők itt még nem álltak meg, később kormányhivatalokat dobáltak meg Molotov-koktélokkal.

A G8 színhelyét, Evian városát a francia rendőrség biztonsági gyűrűvel vette körbe. A város tizenöt kilométeres körzetébe már csak az ellenőrzéseken átesettek léphetnek, írja a BBC. Ennek ellenére több tízezernyi tüntető érkezett a városba. A főként baloldali csoportok szerint a tanácskozás "keveset tesz a világ szegényeiért".