Még mindig ömlik az olaj a Galápagos-szigeteknél

2001.01.24. 11:52
Az egy hete zátonyra futott tankerből még mindig ömlik az olaj, bár a hatóságok megpróbálták az olajat kiszivattyúzni, illetve a megdőlt hajót felállítani. Az ecuadori környezetvédelmi miniszter szerint "probléma van, katasztrófa nincs". A környezetvédők ennél pesszimistábbak.
Az amerikai parti őrség jelentése szerint a Jessica nevű tanker, amelyből napok óta ömlik az óceánba az olaj a Galápagos-szigeteknél, "nemsokára darabokra törik". Kedden az erős szél és hullámzás miatt tovább roncsolódott a hajó burkolata, így tovább ömlik az olaj annak ellenére, hogy keddi jelentések szerint a mérgező anyag nagy részét kiszivattyúzták a tartályokból.

Az ecuadori haditengerészet megpróbálta visszafordítani az oldalára dőlt hajót, de a műveletet le kellett állítani, mert a hullámok több munkást, köztük a Jessica kapitányát is lesodorták a fedélzetről. A hajó zátonyra futása óta több mint hétszázezer liter üzemanyag ömlött az óceánba, ezért az ecuadori kormány hétfő este szükségállapotot hirdetett.

A San Cristobal-i rendőrség szerint még nem emeletek vádat Tarquino Arevalo, a Jessica kapitánya ellen, és a hajó tulajdonosa az Acotramar nevű cég ellen sem. Gustavo Noboa ecuadori elnök ennek ellenére vizsgálatot rendelt el, mivel a hatóságok szerint emberi hiba okozta a balesetet.

Helyrehozhatatlan károk a táplálékláncban

A Santa Fe-szigetet már elérte az olajfolt, a környezetvédők megpróbálnak minden állatot megmenteni. Eliecer Cruz, a Galápagos-szigeteki nemzeti park igazgatója a BBC-nek nyilatkozva közölte, hogy a szél továbbra is a szigetek felé tereli a szennyeződést.

Rodolfo Rendon, környezetvédelmi miniszter szerint "komoly környezetvédelmi problémával kell megbirkózni, de katasztrófáról szó sincs". A környezetvédők szerint azonban helyrehozhatatlan környezeti károk keletkeztek, mert gerinctelenek tömegei pusztultak el a hajó körül, így a tápláléklánc nagyon komolyan sérült. Fernando Espinoza, a Darwin Kutatóintézet vezetője szerint még legalább két hét kell, hogy a károkat felmérhessék. Eddig egy állat halt meg, de több tucatot sikerült megmenteni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön