Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kikötőben robbantottak a tamilok

2006.10.18. 12:05
A BBC szerint most először támadtak turistacélpontot a tamil lázadók. Galle-ban - amit a cunami már elpusztított - tamilellenes zavargások robbantak ki. A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el.

Sri Lanka nagy déli kikötőjében, Galle-ban robbantottak a Tamil Tigrisek. A BBC értékelése szerint Galle turisztikai központ, így a támadásnak komoly gazdasági következményei lehetnek. Galle a 2004-as délkelet-ázsiai cunami előtt valóban fontos turisztikai központ volt, a szökőár azonban a hirosimai atomrobbanáshoz hasonlítható pusztítást végzett, a környék népszerű szállodáiban is nagy károk keletkeztek.

A lázadó Tamilok a szigetország északi és keleti partvidékén élnek - a cunami idejn munkatársunk Galle-nál keletebre nem is tudott eljutni, mert ott már tamilok éltek, akiket a szingaléz kormányzat a természeti katasztrófa idején is elhanyagolt, a segélyszállítmányok útvonalát nem biztosította -, így Galle eddig nem volt célpontja támadásaiknak.

Most két, robbanószerrel megpakolt bárkával hatoltak be a város kikötőjébe, ahol a haditengerészet naszádjai mellett robbantottak. Egy naszád elsűlyedt, kettő megsérült. A lázadók két másik bárkával partraszálltak, ott szárazföldi összecsapások törtek ki.

A harcok hírére helyi szingaléz szélsőségesek zavargásokba kezdtek, tamilok boltjait gyújtották fel. A hatóságok erre válaszul kijárási tilalmat rendeltek el.