Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Az amerikaiak többsége lerohanná Irakot

2002.08.23. 10:06
Az amerikai közvélemény többsége - csökkenő mértékben ugyan, de változatlanul - támogatná a szárazföldi csapatok bevetését Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntése érdekében.
A Washingtonban pénteken nyilvánosságra hozott felmérés - amelyet a USA Today, a CNN és a Gallup közösen készített - szerint a megkérdezettek 53 százaléka üdvözölné az amerikai csapatok iraki bevetését. Tavaly novemberben - vagyis alig két hónappal az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően - még az amerikaiak 74 százaléka támogatta a szárazföldi csapások gondolatát.

A szövetségesek ellenzik az inváziót

George Bush elnök kormányzata változatlanul rendszerváltást akar Irakban, s tömegpusztító fegyverek fejlesztésével vádolja Bagdadot. Washington európai és arab szövetségesei azonban csaknem kivétel nélkül ellenzik az amerikai inváziót. Ezért figyelemre méltó, hogy a közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek alig 20 százaléka foglalt állást a szárazföldi beavatkozás mellett arra az esetre is, ha elmarad a szövetségesek támogatása.

Az amerikaiak 83 százaléka vélekedik úgy, hogy Irak valóban tömegpusztító fegyvereket fejleszt, s 86 százalék hiszi azt, hogy Szaddám Huszein terrorista csoportokat is támogat.  • Vennék
  • Hírek