Szilárda
0 °C
6 °C

Nem lesz kormányfő az indiai választás nyertese

2004.05.18. 19:32
Meggondolta magát Sonia Gandhi. Az indiai választások nyertese reggel még a kormányalakításról tárgyalt az államfővel, délutánra azonban visszalépett. Döntését nem indokolta, sajtóértesülések szerint az életét félti.
Nem vállalja a miniszterelnöki posztot az indiai választásokon meglepő győzelmet arató Sonia Gandhi. "Szerényen vissza kell utasítanom a posztot" - jelentette ki a meggyilkolt Radzsif Gandhi özvegye. Sajtóértesülések szerint a politikusasszony a családja elleni bosszútól tartva mondott le az elnyert tisztségről.

Reggel még vállalta volna

Pártja, a Kongresszus Párt döntése megfontolására kérte Gandhit. A politikusasszony azonban inkább "a belső hangokra" hallgatott. "Soha nem akartam miniszterelnök lenni, nem ez volt a szándékom" - jelentette ki, hozzátéve, hogy családját egyébként nem érték fenyegetések.

Gandhi reggel még a kormányalakításról tárgyalt India államfőjével - jelentette a BBC. A találkozó után még arról beszélt, hogy ugyan több időre van szüksége kormánya megalakításához, azonban szerdai találkozón bemutatja koalíciós partnerei támogatóleveleit. A beiktatási ceremóniát "amint lehetséges" megtartják - nyilatkozta még délelőtt.

Nacionalista hangulatkeltés

A választásokon elbukó hindu nacionalisták több támadást is intéztek Gandhi ellen, mondván az olasz származású asszony nem lehet India miniszterelnöke. A bukott kormány egyik miniszterasszonya, Susma Szvaradzs visszavonulással és feje kopaszra borotválásával fenyegetőzött.

Gandhi hívei is fenyegetésekkel próbálták meggyőzni a politikusasszonyt. A háza előtt összegyűlt, őt éltető tömegben egy ember azt állította, felgyújtja magát, ha Gandhi nem vállalja a miniszterelnökséget.

A Kongresszus Párt minden előzetes várakozás ellenére aratott sikert a választásokon. Az előző nacionalista kormány idején India hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül, a javakból azonban nem egyenlően részesedett a milliárdos lakosság. Elemzők szerint a Kongresszus végül a szegények szavazataival győzhette le a hindu nacionalistákat.