Árpád
-2 °C
4 °C

Szükségállapot a Gázai övezetben

2004.07.17. 09:40
Lemondott a palesztin biztonsági szolgálat két magas rangú vezetője. A hírszerzés parancsnoka és a megelőző biztonsági szolgálat vezetője szerint tarthatatlanná vált a helyzet a Gázai övezetben. A pénteki sorozatos emberrablások után a palesztin vezetés szükségállapotot hirdetett ki az övezetben.
Szükségállapotot hirdetett ki a palesztin nemzetbiztonsági tanács szombatra virradóra a Gázai övezetben a palesztin fegyveresek által elkövetett sorozatos emberrablások miatt. A szükségállapotra vonatkozó rendelkezések értelmében megerősítik a palesztin kormányzati intézmények védelmét és készültségbe helyezik a palesztin fegyveres erőket.

A válság miatt Ahmed Korei palesztin kormányfő is benyújtotta lemondását, Jasszer Arafat palesztin elnök azonban elutasította azt. Korei a "példátlan" gázai zűrzavarral indokolta távozási szándékát.

Szélsőséges helyezkedés

Az izraeli csapatok kivonása utáni helyzetre készülő, egymással is rivalizáló palesztin militáns csoportok pénteken sorozatos emberrablásokat hajtottak végre. Késő este elraboltak négy francia állampolgárt az övezetben. A franciák - két nő és két férfi Hán Juniszban kávéztak, amikor a fegyveresek elhurcolták őket. A túszokat szombatra virradóra szabadon engedték.

A túszejtők akciójukkal a palesztin kormányzaton belüli gyökeres reformokat célzó követelésükre kívánták felhívni a figyelmet. Az emberrablók - mint vezetőjük elmondta - Jasszer Arafat palesztin elnök, ENSZ-tisztségviselők és a jeruzsálemi francia konzulátus közbenjárására engedték el foglyaikat.

Szintén az este fegyveres támadók elraboltak egy vezető palesztin biztonsági tisztségviselőt. Biztonsági források közlése szerint Háled Abu Alúla ezredest, a katonai koordinációs hivatalnak a palesztin területek déli részéért felelős igazgatóját autójából hurcolták el, miközben Hán Juniszból Gázába tartott.

Tábornokot fogtak

Palesztin biztonsági tisztségviselők úgy tudják, hogy Alúlát állásukból nemrég elbocsátott palesztin rendőrök rabolták el, mert az ezredes nem járt közbe a rendőrséghez való visszavételük érdekében.

Alig hat órával korábban elégedetlen palesztin fegyveresek Gazi al-Dzsabali tábornokot, a palesztin területek rendőrfőnökét rabolták el, majd néhány óra múltán szabadon engedték, miután a leváltásáról ígéretet csikartak ki a kormányból. Az emberrablást kísérő lövöldözésben megsebesült a tábornok két testőre.

Tarthatatlan állapotok

A sorozatos emberrablások miatt két palesztin titkosszolgálati vezető is benyújtotta lemondását. Amin Hindi tábornok, a palesztin hírszerzés parancsnoka és Rasid Abu Sbak, a megelőző biztonsági szolgálat vezetője Jasszer Arafat palesztin elnökhöz eljuttatott levelükben a "tarthatatlanná vált a helyzettel" indokolták döntésüket. Egyelőre nem tudni, hogy Arafat elfogadta-e a két vezető lemondását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?