Harcok a Gázai övezetben

2009.01.17. 22:05

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Izrael megszavazta az egyoldalú tűzszünetet

    Az izraeli biztonsági kabinet szombat este megszavazta az egyoldalú tűzszünetet, jelentette be Ehud Olmert miniszterelnök. Az izraeli hadsereg közép-európai idő szerint éjjel egykor leteszi a fegyvert, csak akkor lőnek, ha a Hamász izraeli célpontokat támad.
    További részletek>>>
  • Életbe lépett az Izrael által egyoldalúan kihirdetett gázai övezeti tűzszünet - közölte vasárnapra virradóra az izraeli hadsereg. A hadsereg szóvivője megerősítette, hogy beszüntették a harci cselekményeket. Izrael huszonkét napon át folytatott offenzívát a Hamász palesztin radikális szervezet uralta övezetben. A hadsereg közleményben viszont figyelmeztetett, hogy katonái válaszolni fognak a gázai övezeti radikálisok minden erőszakos cselekményére. (MTI)
  • Izrael kész sokkal több segélyt beengedni a Gázai övezetbe, ha tartósnak bizonyul az általa egyoldalúan kihirdetett tűzszünet, de kizárja az övezet zárlatának teljes feloldását, amíg nem szabadul ki egy palesztin fogságba esett izraeli katona - közölte Mark Regev kormányszóvivő. Regev vasárnap hajnalban elmondta: ha a fegyvernyugvás tartósnak bizonyul, nem lesz akadálya annak, hogy "drámai mértékben" növekedjen a Gázai övezetbe beengedett segélyszállítmányok - élelmiszer és gyógyszer - mennyisége. Nem lehet szó azonban az övezet határátkelőinek teljes megnyitásáról, amíg Gilád Salit izraeli katonát fogva tartják - szögezte le.

    A zárlat feloldása volt a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom egyik fő feltétele ahhoz, hogy tűzszüneti megállapodást kössön Izraellel. A megállapodás elmaradt, Izrael pedig szombat este egyoldalúan hirdetett ki tűzszünetet. Gázai fegyveresek 2006-ban egy határon átnyúló akció során ejtették foglyul Gilád Salitot. Kiszabadulása érdekében egyiptomi közvetítéssel tárgyalások kezdődtek, de máig nem vezettek eredményre. (MTI)

  • Vasárnapra virradó éjszaka tiszteletben tartották az Izrael által egyoldalúan kihirdetett és életbe léptetett gázai övezeti tűzszünetet a szembenálló felek - közölte az izraeli hadsereg. Egy katonai szóvivő vasárnap reggel elmondta, hogy a helyzet nyugodt: az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet nem lőtt ki több rakétát a zsidó államra a fegyvernyugvás életbe lépése óta.

    Egyes források arról számoltak be, hogy az övezet déli részén fekvő Rafahnál rövid tűzpárbaj tört ki palesztin fegyveresek és izraeli katonák között. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg az incidens hírét.

  • Lövéseket adtak le izraeli helikopterek vasárnap reggel a Gázai övezet északi részére - jelentette az izraeli közrádió. A rádió élőben közvetítette a géppuskasorozatokat, amelyek a tudósítás szerint Beit Lahíja körzetét érték. Arról nem szólt, hogy a palesztin lövésekre adott válasz történt-e. Egy izraeli katonai szóvivő nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni a hírt. (MTI)
  • Öt rakétát lőttek ki vasárnap reggel a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Károkról, sérülésekről eddig nem érkezett jelentés. Nem sokkal később az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta a rakétatámadásokat.(MTI)
  • Izraeli harci gépek csapást mértek vasárnap egy gázai rakétakilövő állásra, miután hat palesztin rakéta csapódott be dél-izraeli területre a helyi idő szerint vasárnap 2 órától meghirdetett egyoldalú izraeli tűzszünetet követően - közölte egy izraeli katonai szóvivő. A rakéták csupán anyagi károkat okozott, személyi sérülés nem történt. (MTI)
  • Összecsapás volt a Gázai övezet északi részén is, ahol Beit Lahíja körzetében palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járőrre, az izraeliek harckocsik és helikopterek támogatásával verték vissza a támadást. Korábban a közrádió már beszámolt arról, hogy helikopterekről géppuskával lőtték a körzetet.
  • Benjámin Ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter, a biztonsági kabinet tagja a katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal lesznek "elszigetelt incidensek". "Legalább 2-3 napra van szükség, hogy a harcok teljesen megszűnjenek és a Hamász megértse, hogy átléptünk egy új forgatókönyvbe" - mondta a miniszter.
  • Törékenynek nevezte az Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Olmert a vasárnapi kormányülés elején kijelentette: "A Hamász ma reggel ismét bebizonyította, hogy a tűzszünet törékeny és percről percre újra kell értékelni". (MTI)
  • Izrael vereségeként értékelte az iráni külügyminiszter a zsidó állam részéről egyoldalúan kihirdetett gázai övezeti tűzszünetet. Manusehr Mottaki ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a tűzszünet nem elegendő, a harcok leállításához szükség van az izraeli csapatok kivonulására. Szerinte csak a határátlépők újbóli megnyitásával lehet megteremteni a nyugalmat. (MTI)
  • Az Európai Unió üdvözölte az Izrael részéről egyoldalúan meghirdetett gázai övezeti tűzszünetet, és felszólította a Hamászt, hogy tartózkodjon az erőszaktól. Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa közleményében hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükség volt a tűzszünetre, de az első számú feladat a tartós béke megteremtése. (MTI)
  • Ugyanakkor Szilvan Salom, a jobboldali ellenzéki Likud egyik vezetője szintén a katonai rádióban elítélte az egyoldalú tűzszünetet, mondván, hogy ezzel Izrael semmit nem ért el abból, ami a december 27-én megindított offenzíva célkitűzése volt.

    "Nem múlt el a rakétatámadások fenyegetése, a Hamász továbbra is hozzájut a csempészett fegyverekhez, mert csak Egyiptom ellenőrzi azt, ami a Gázai övezettel való határán történik és láttuk már, hogy milyen az, amikor csak az egyiptomiak munkálkodnak" - mondta Salom, aki egyben azt is szemére vetette az Olmert-kormánynak, hogy továbbra sem szabadították ki a 2006 óta a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott Gilád Salit tizedest. A gázai offenzíva kezdete óta a jobboldali ellenzék általában tartózkodott a kormány bírálatától "a nemzeti konszenzus nevében".

  • Egyiptom a házigazdája annak a nemzetközi minicsúcsnak, amelynek célja a gázai tartós tűzszünet és az övezet újjáépítésének ösztönzése. A csúcs a délutáni órákban ül össze a Vörös-tenger partján lévő Sárm-es-Sejk üdülőhelyen. Két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vesznek rajta részt, jelen lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. (MTI)
  • Összesen 95 holttestet találtak vasárnap a Gázai övezet északi részének két településén a romok alatt - közölte a palesztin mentőszolgálat vezetője. A holttesteket a vasárnap hajnali 2 órától Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet után ásták ki főleg Beit Lahíjában és Dzsabalíjában, abban a két városban, ahol a leghevesebb harcok dúltak az izraeli offenzíva 22 napja alatt. Gáza város Zejtún negyedében is találtak halottakat. Az áldozatok között gyermekek is vannak, de tucatnyi harcos is. (MTI)
  • Az offenzíva során a mentőszolgálat legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 1300 palesztint öltek meg, köztük 410 gyermeket és 108 nőt. A sebesültek száma több mint 5300-ra tehető. (MTI)
  • A gázai tűzszünetet az izraeli csapatok kivonulásának, a blokád végleges feloldásának és valamennyi átkelő megnyitásának kell követnie - jelentette ki vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélései során. Aszad a SANA szíriai hivatalos hírügynökség jelentése hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek és a többi nemzetközi szervezetnek felelősen kell cselekednie akkor, amikor az izraeli haderők tiltott fegyvereket, köztük fehér foszforos lövedékeket vetnek be a palesztinok ellen a Gázai övezetben. Izrael cáfolta, hogy tiltott fegyvert alkalmazna.

    Ban Ki Mun megerősítette: mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön a béke a Közel-Keleten a nemzetközi határozatoknak megfelelően és a "földet békéért" elv alapján - írta a SANA. Az ENSZ-főtitkár damaszkuszi villámlátogatása után az egyiptomi Sárm-es-Sejkbe utazott, hogy részt vegyen a gázai helyzetről vasárnap délután tartandó nemzetközi minicsúcson.

  • cikkünk a témában:

    A Hamász és szövetségesei azonnali tűzszünetet jelentettek be

    Azonnali, egy hétre szóló tűzszünetet jelentettek be vasárnap a Hamász palesztin iszlamista szervezet és gázai övezetbeli fegyveres szövetségesei, ezt az egy hetet adva Izraelnek, hogy kivonja csapatait a területről. A döntést a palesztin csoportok damaszkuszi tanácskozásán hozták - közölték egybehangzóan a Hamász és az Iszlám Dzsihád szóvivői. A palesztinok követelik továbbá, hogy Izrael nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét, hogy biztosíthassák a terület lakosságának az ellátását. Az izraeli hadsereg korábban azt közölte, hogy nem veszik fontolóra a csapatkivonást mindaddig, amíg a Hamász és a többi fegyveres szervezet nem szünteti be a tüzet. (MTI)
  • Két újabb, a Gázai övezetből indított rakéta csapódott be vasárnap délután Izraelben, annak ellenére, hogy Izrael és az övezetet uralma alatt tartó radikális palesztin szervezet, a Hamász is tűzszünetet hirdetett korábban. A rakétatámadásoknak nincs áldozata. Az egyik rakéta Netivot városban, a másik egy faluban csapódott be. (MTI)
  • Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap délután nemzetközi mini-csúcsértekezletet tartottak a gázai tartós tűzszünet és az övezet újjáépítésének ösztönzése céljából. A Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyen megrendezett találkozó két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök volt. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vettek rajta részt, jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, a palesztinokat Mahmúd Abbász elnök képviselte. (MTI)
  • Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonultak ki vasárnap az izraeli erők, a Gázai övezet és Izrael határtérségébe húzódva vissza a tűzszünet életbe lépése nyomán - közölték szemtanúk, majd a hadsereg bejelentette, hogy fokozatos visszavonulás kezdődött. A szemtanúk a Gázától délre fekvő Necarím volt zsidó telepről láttak távozni harckocsikat, miáltal újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Ugyancsak elhagyták az izraeli katonák a Gázától északra fekvő Atatra körzetét is. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat. Az izraeli hadsereg nem közölte, hány katonáját vonja ki a Gázai övezetből. (MTI)
  • Izrael "mielőbb" ki akar vonulni a Gázai övezetből - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap este Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában. "Az a szándékunk, hogy melőbb távozzunk a Gázai övezetből, amint a déli (dél-izraeli) országrész lakóinak biztonsága szavatolva lesz" - mondta Olmert a sarm-es-sejki minicsúcsról érkező európai vezetőknek. (MTI)
  • Nagy győzelmet" aratott a palesztin nép Izrael felett, amely háromhetes gázai övezeti offenzívájával egyetlen kitűzött célját sem érte el - állította Iszmáil Haníje, az övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom kormányának feje vasárnap este. "Isten nagy győzelmet adott nekünk, nem csupán egy frakció vagy párt, hanem az egész nép számára. Megállítottuk az (izraeli) agressziót, az ellenség egyetlen célját sem érte el" - hangoztatta Haníje a radikális iszlamista palesztin mozgalom televíziójában sugárzott beszédében. (MTI)
  • Csütörtökre Kairóba hívta külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni a szembenálló felek között, közölte hétfőn egy egyiptomi diplomáciai forrás. A neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztségviselő az újabb tárgyalások célját abban jelölte meg, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a tűzszünet megszilárdítása érdekében, valamint megszerezzék a szemben álló felek határozott beleegyezését az egyiptomi tűzszüneti terv megvalósításába. Az egyiptomi terv egyebek mellett a Gázai övezet izraeli zárlatának felszámolását is előirányozza. A tisztségviselő arra nem tért ki, hogy a meghívottak válaszoltak-e a tárgyalási ajánlatra. (MTI)
  • Az övezetben hétfőre virradóra már második napja tart a fegyvernyugvás. Egy izraeli katonai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy minden csendes, egész éjszaka nem tapasztaltak semmilyen mozgolódást. (MTI)
  • Az izraeli hadsereg az új amerikai elnök keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből, közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők. Ez az első hivatalos közlés a kivonulás időpontjáról azóta, hogy Izrael szombaton egyoldalúan tűzszünetet vállalt a gázai konfliktusban. Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap este Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában csak annyit közölt, hogy Izrael "mielőbb" ki akar vonulni az övezetből.

    A kivonulás időzítése összefügghet azzal, hogy Izrael problémamentessé akarja tenni az Egyesült Államokkal fennálló viszonyát Barack Obama új elnök hivatali idejének kezdetére. Az izraeli erők már szombaton elkezdték a kivonulást. (MTI)

  • Izrael engedélyezte hétfőt kétszáz kamionnyi humanitárius segély, illetve 400 ezer liter üzemanyag bevitelét a Gázai övezetbe két nappal az egyoldalú tűzszünet kihirdetése. Peter Lerner, az izraeli hadsereg illetékes szóvivője közölte, hogy egy 120 kamionból álló konvoj a kerem-salomi határátkelőn jut be a Gázai övezetbe, egy másik, 60-70 kamionból álló szállítmány pedig a karni átkelőhelynél. A segélyszállítmány élelmiszerből és gyógyszerekből áll. (MTI)
  • Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök úgy értékelte hétfőn, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet legyőzte Izraelt a gázai övezeti háborúban, és üdvözölte sikerét. A politikus telefonon beszélt Háled Mesaallal, a radikális szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetőjével. A beszélgetésben biztatta a szervezetet, hogy folytassa ellenállását. Ahmadinezsád úgy vélekedett, ez csupán a győzelem kezdete, amely kitartó küzdelemmel teljes diadallá válik. "Nyomást kell gyakorolni a cionista rendszerre annak érdekében, hogy megnyissa a határátkelőhelyeket" - mondta az iráni elnök, és felszólította az iszlám országok kormányait, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel.
  • Az izraeli rendőrség hétfőn kiürítette és lezárta egy palesztin terrorista családjának kelet-jeruzsálemi házát. A 25 éves Aláa Hisám Abu Dzeim tavaly márciusban egy Talmud-iskola nyolc diákját ölte meg egy automata fegyverrel, mielőtt végzett vele egy tartalékos tiszt. A rendőrség a határvédőkkel együtt nagy erőkkel jelent meg a kétemeletes háznál az Izrael által 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem Dzsabel Mukaber negyedében, és betonfallal lezárták az épületet. Egy izraeli bíróság néhány nappal ezelőtt elutasította a család fellebbezési kérelmét, amely arra vonatkozott, hogy a hatóságok ne alkalmazzák szokásos büntető eljárásukat, amely szerint lerombolják vagy befalazzák a merénylők otthonát.
  • Csúcstalálkozót kezdtek hétfőn Kuvaitvárosban az arab vezetők, hogy megvitassák Izrael - soraikat megosztó - gázai övezeti offenzívájának következményeit, a terület újjáépítési szükségleteit a harcok megszűnése után, valamint az arabközi gazdaság kérdéseit.

    Az Arab Liga 22 tagja közül 17 képviselteti magát vezetőjével, köztük van Bassár el-Aszad szíriai és Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, Abdallah szaúdi király és Mahmúd Abbász palesztin elnök.

    A csúcsot megnyitva a vendéglátó Szabad el-Ahmed asz-Szabah kuvaiti emír felszólította arab vezetőtársait, hogy járuljanak hozzá az Izrael, majd az iszlamista Hamász által is bejelentett tűzszünet megszilárdításához, amelyet követően megkezdődött a fokozatos izraeli kivonulás a Gázai övezetből. (MTI)