Harcok a Gázai övezetben

2009.01.15. 11:06

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mielőbbi fegyverszünetet sürgetett Izrael és a palesztinok között csütörtökön a brit miniszterelnök és a német kancellár. Angela Merkel és Gordon Brown a Berlinben tárgyalt nemzetközi politikai, illetve gazdasági kérdésekről. A találkozó után mindketten rendkívül súlyosnak nevezték a térségben kialakult humanitárius helyzetet. Hangsúlyozták: a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia a szemben álló felekre a mielőbbi fegyverszünet érdekében. A két vezető fontosnak nevezte a palesztin területekre irányuló fegyvercsempészet haladéktalan beszüntetését. (MTI)
  • Egyiptomban tárgyal csütörtökön Ámosz Gilád tartalékos tábornok, Ehud Barak védelmi miniszter tanácsadója Omar Szuleimánnal, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével Egyiptom tűzszüneti javaslatáról. Eredetileg hétfőn utazott volna Kairóba, de Izrael elhalasztotta a látogatást, a közszolgálati rádió szerint azért, hogy fokozzák nyomást a Hamászon. Gilád hazatérése után tájékoztatja Ehud Olmert miniszterelnököt, Cipi Livni külügyminisztert és Barakot a megbeszélésen elhangzottakról.

    Az izraeli közszolgálati rádió szerint ha megszületik a megállapodás Egyiptom és Izrael képviselője között, arra előbb az izraeli biztonsági kabinetnek, majd a teljes kormánynak is rá kell bólintania.

    A Hamász kedvező választ adott a tűzszüneti javaslatra; egyiptomi értelmezés szerint az iszlamisták elfogadták az ajánlatot. (MTI)

  • Izraeli harckocsik tucatjai és a légierő harci helikopterei támogatták a behatoló katonákat. Szemtanúk szerint harc tört ki az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között. A palesztin milicisták aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal lőttek a behatoló izraeliekre, az izraeli harckocsik lövegei pedig viszonozták a tüzet. Számos lövedék lakóházakba csapódott. Riadt palesztinok ezrei menekülnek.

    000T TRDV454055

    A legnagyobb harcok a város Tel al-Hava negyedében vannak, ott sokan újságírók járműveit próbálják megállítani, hogy minél hamarabb biztonságos helyre jussanak, írja a Reuters.

  • Bassár el-Aszad szíriai elnök azt mondta, el akarja érni, hogy megszülessen a tűzszünet a gázai övezeti izraeli-palesztin háborúban. Szerinte a Hamász kész egy tartós tűzszünetre, nyilatkozta szerda este a BBC-nek. Azzal vádolta Izraelt, hogy hadműveletével és az abból fakadó humanitárius válsággal táplálja a szélsőségességet és a terrorizmust az egész térségben. (MTI)
  • Az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Gázában, miután izraeli lövedékek eltalálták ottani központját és három alkalmazottja megsebesült.

    K EPA20090115068

    A Jeruzsálemben tárgyaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "határozott tiltakozását és felháborodását" fejezte ki a világszervezet gázavárosi képviseletét ért támadás miatt, és vizsgálatot követelt. Állítása szerint Ehud Barak izraeli védelmi miniszter "súlyos hibának" nevezte a történteket.

    Az ENSZ-főtitkár azt mondta, a halálos áldozatok száma már "elviselhetetlen mértékű". (MTI)

  • Feltehetően rakétatalálat ért egy gázai nemzetközi sajtóközpontot csütörtökön, egy ember megsebesült. Az al-Arabíja tv-állomás szerint izraeli lövedék csapódott egy 16 emeletes gázai sajtó központba, amely a brit Reutersnek és több más nemzetközi médiaszervezetnek is otthont ad. A tv-állomás megszakította élő adását.

    A Reuters szerint az abu-dzabi tv-állomás egyik újságírója sebesült meg az as-Surúk-torony 13. emeletét ért támadásban. Az izraeli hadsereg szóvivője a jelentés ellenőrzését ígérte, és hozzátette, hogy szerdán egy tűzpárbaj után a Hamasz-gerillák elfoglaltak egy sajtóirodát ugyanazon a környéken. (MTI)

    000T TRNic328734
  • Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök arra szólította fel az izraeli katonákat, hogy tagadják meg feletteseik parancsát, írja a Reuters.
    000T TRNic328663
  • A Muzulmán Testvériség nevű egyiptomi iszlamista szervezet több mint ezer tagját vették őrizetbe Egyiptomban, mert ellenzik a Gázai övezetben folyó izraeli offenzívát, közölte a Hamászhoz közel álló szervezet egyik illetékese.

    "A Muzulmán Testvériség több mint ezer tagját vették őrizetbe. Minden palesztin mártírért egy muzulmán testvér van őrizetben" - mondta Eszam al-Arján. Hozzátette, hogy az őrizetbe vételeket az elmúlt három hét alatt hajtották végre. Elmondta még, hogy a betiltott, de megtűrt Muzulmán Testvériség országszerte tüntetésekre szólította fel az egyiptomiakat a pénteki imanapon.

    Az egyiptomi biztonsági erők szóvivője közölte: ezer iszlamistát vettek ugyan őrizetbe, de jelenleg már csak 570 van rács mögött. A nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető szerint mozgósították a rohamrendőrséget a felvonulások megakadályozására. (MTI)

  • Azonnali és tartós tűzszünet elrendelését, valamint a humanitárius segélyek beengedését kérik, és a "két nép, két állam" elv érvényesítését javasolják az Európai Parlament (EP) képviselői a Gázai övezet válságos helyzetének megoldására.

    Az EP csütörtökön Strasbourgban állásfoglalást szavazott meg, miután szerdán vitáztak a témáról. Az összpárti állásfoglalásban kérik a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael területére irányuló rakétatámadásainak és Izrael gázai katonai fellépésének beszüntetését, az izraeli csapatok kivonását, a határátkelők tartós megnyitását, valamint a blokád, illetve az illegális fegyver- és lőszercsempészet felszámolását.

    Az EP felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos bejutását a Gázai övezetbe, a nemzetközi sajtó számára pedig tegyék lehetővé, hogy a helyszínen követhesse az eseményeket. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Az erőszak hozhat békét a Közel-Keleten

    Obama vethet véget a gázai harcoknak, vélekedett John Shattuck, a Clinton-adminisztráció külügyi szakállamtitkára, a CEU következő elnök-rektora. Azt mondta, az amerikai vezetésben jelenleg hatalmi űr van az elnökcsere miatt, de Obama beiktatásával változhat a gázai helyzet. Szerinte néha a legborzalmasabb erőszak vezethet el a béke megteremtéséhez.
    További részletek>>>
  • Gázai offenzíva: Izrael megölését jelentette be

    Az izraeli erők csütörtökön megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik, Gázai övezetbeli magas rangú vezetőjét. Az izraeli hadsereg szóvivőjének a közlését a Hamász televíziója is megerősítette.

    A szóvivő arról számolt be, hogy a hadsereg és az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét egységei a légierő bevonásával csapást mértek arra a házra, amelyben Szájid Szijjám, a Gázai övezetbeli Hamász-kormány belügyminisztere rejtőzött. "A célpontot eltaláltuk" - közölte.

    A Gáza várostól északra lévő ház Szijjám fivéréé, Ijádé volt, és a támadás idején egy harmadik személy is épületben tartózkodott.

    Palesztin orvosi források azt közölték, hogy ketten haltak meg a támadásban és az egyik áldozat Ijád Szijjám volt, a másik holttestet eddig nem azonosították. Nem sokkal később a Hamász televíziója is megerősítette Szijjám halálhírét.

    (MTI)

    03
  • Az ENSZ-közgyűlés elnöke azzal vádolta Izraelt, hogy gázai övezeti offenzívája során megsérti a nemzetközi jogot.

    Miguel d,Escoto Brockmann a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén az Izrael által elkövetett jogsértések között említette a kollektív büntetést, az erő aránytalan alkalmazását, valamint polgári célpontok - köztük (lakó)házak, mecsetek és iskolák - elleni támadásokat.

    A csütörtökön huszadik napjába lépett offenzíva következtében már több mint ezer palesztin vesztette életét.

    (MTI)

  • Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a jelenlegi gázai harcok bebizonyították: elképzelhetetlen Izrael további léte a térségben.

    Ahmadinezsád csütörtöki teheráni sajtókonferenciáján kifejtette: a gázai harcok mindenki számára "nagy leckét jelentenek", és bizonyítják a "cionista rezsim teljes vereségét és kétségbeesését".

    "Még a megszálló rendszer hívei és vezetői számára is világossá vált, hogy a cionista rezsim léte a régióban nem fenntartható" - mondta az iráni államfő, aki kijelentéseiben sosem használja az "Izrael" szót a zsidó állam megnevezésére.

    (MTI)

  • A Gázai övezetben zajló fegyveres harcok minél előbbi befejezéséért, a békéért tüntettek civil szervezetek csütörtök délután Budapesten az izraeli nagykövetség előtt.

    A Humanista Mozgalom által szervezett demonstráción félszázan vettek részt. A béketüntetést szervező csoport szóvivője, Szigeti Balázs azt mondta: azért jöttek, hogy tisztelegjenek azok előtt az izraeli fiatalok előtt, akik nemet mondtak a behívóra, és azok előtt a palesztin fiatalok előtt, akik vállalva a következményeket, ki merték mondani hazájukban: a Hamász hagyjon fel a rakétatámadásokkal.

    Tamás Gáspár Miklós, az Európai Feminista Kezdeményezés tagjaként azt mondta: a II. világháború óta "emberirtó háborúk" tucatjaira került sor, ma is ártatlan emberek halnak meg, gyermekek pusztulnak el, mert olyan rendszer uralkodik a világon, amely különbséget tesz ember és ember között.

    (MTI)

    D NOE20090115026
  • Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben. A palesztin statisztikai hivatal pénteki közlése szerint az offenzíva kezdete, december 27-e óta az izraeli hadsereg légi, tengeri és szárazföldi támadásaiban mintegy 20 ezer lakóházban keletkeztek károk, és 4 ezer lakás teljesen megsemmisült. Ideiglenes szálláson helyeztek el közel 26 ezer gázai lakost, mert lakhatatlanná vált otthonuk. Középületek semmisültek meg, beleértve 18 iskolát és egyetemi létesítményt. A közutakban és hidakban is keletkeztek károk, megrongálódott az elektromos-, a víz- és a csatornahálózat.

    A statisztikai hivatal csaknem egymilliárd dollárra teszi az újjáépítési költségeket, és emellett a háború napi 420 ezer dolláros bevételkiesés jelent. A költségek ennél jóval magasabbak lehetnek, ha folytatódnak a harcok. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a majd három hete tartó offenzívának eddig legalább 1105 halálos áldozata volt a palesztin oldalon, a sebesültek száma 5100-ra rúg. Palesztin emberi jogi szervezetek szerint az áldozatok közül 700-en civilek voltak. (MTI)

  • Ali Babacan török külügyminiszter elítélte Izraelt, amiért figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség felhívásait a gázai hadműveletek leállítására. Babacan szerint Izrael nem tudná folytatni hadműveleteit, "ha nem támogatnák bizonyos külső erők". Szerinte az izraeli hatóságok egy sor ország közvetlen támogatását élvezik, és gyakorlatilag megtorpedózzák az ENSZ Biztonsági Tanács határozatát.

    A külügyminiszter szerint a török diplomácia intenzív tárgyalásokat folytat a térség jelentős országaival - közöttük Szíriával és Egyiptommal - a gázai tűzszünet elérése, illetve a gázai határátkelők megnyitása végett. Törökország tevékenyebb szerepvállalását a Hamász iszlamista palesztin szervezet is szorgalmazza, és egyetért azzal, hogy török megfigyelők érkezzenek az Egyiptom és az övezet határán fekvő rafahi határátkelőre. (MTI)

  • Néhány órával elhalasztották az Arab Liga Dohában tartandó rendkívüli tanácsülésének megnyitását, közölték az esemény névtelenül nyilatkozó szervezői. Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor kell volna megnyitni az eredeti terv szerint az Arab Liga tanácsának katari kezdeményezésre összehívott ülését, amely Izrael gázai övezeti offenzíváját hivatott megvitatni, de áttették kora délutánra a kezdési időpontot. A halasztást bejelentő szervezők nem adtak magyarázatot erre a döntésre. (MTI)
  • Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget Jeruzsálemben, miután a Hamász iszlamista mozgalom immár harmadik alkalommal hirdette meg a "harag napját", vagyis a zsidó állammal szembeni tüntetéseket. A hadsereg 48 órára teljes zárlatot rendelt el, az intézkedés pénteken 0 órától van érvényben. Több ezer rendőrt és határőrt vezényeltek Kelet-Jeruzsálembe. Csak a nők és az 50 év feletti, izraeli személyazonosító okmánnyal rendelkező férfiak vehetnek részt a pénteki imán a Mecsetek terén. (MTI)
  • Egy izraeli katonai szóvivő szerint péntekre virradó éjjel mintegy negyven légitámadást hajtottak végre az izraeli harci gépek gázai célpontok ellen. E célpontok között volt hat fegyveres Hamász-csoport, egy feltehetőleg fegyverraktárnak használt észak-gázai mecset, négy csempészalagút és két harcállás. (MTI)
  • Izrael közölte, hogy a három hetes gázai offenzíva "utolsó szakaszába léphet". Mark Regev kormányszóvivő - utalva arra, hogy Izrael képviselői Kairóban és Washingtonban tárgyalnak a Hamász tűzszüneti ajánlatáról - kijelentette: "Remélhetőleg az utolsó felvonásban vagyunk". Várhatóan összeül a teljes biztonsági kabinet, és ilyen értelmű döntéseket hozhat. (MTI)
  • Háled Mesaal, a palesztin iszlamista Hamász mozgalom damaszkuszi emigrációban élő vezetője Dohába érkezett, ahol délután rendezik meg az Arab Liga rendkívüli tanácsülését, hogy megvitassák a gázai övezeti háború ügyét. Egy palesztin illetékes már korábban jelezte, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke nem megy el a Katar kezdeményezésére összehívott dohai tanácskozásra. (MTI)
  • Izrael elutasítja a Hamász tűzszüneti feltételeinek bizonyos részeit - idézett izraeli és nyugati forrásokat a Reuters hírügynökség. Szerintük Izrael nem ért egyet a tűzszünet időtartamára és a határátkelőhelyek ellenőrzésére vonatkozó feltételekkel. Ámosz Gilád, az izraeli védelmi miniszter főtanácsadója Kairóban ismerteti a kormány álláspontját az egyiptomi közvetítőkkel. (MTI)
  • Arab nagykövetekkel és misszióvezetőkkel tárgyalt az Országgyűlés elnöke. Ahmad Abdelrazek palesztin nagykövet elmondta, Magyarország segítségére is számítanak a harcok beszüntetése érdekében. Szili Katalin közölte, levelet írt izraeli partnerének, melyben kéri, kerüljék az aránytalan eszközök alkalmazását. (MTI)
  • Gázai kórházi források szerint a romok alól 23 palesztin tetemét ásták ki, az izraeli hadsereg és palesztin militánsok közötti harcokban vesztették életüket. Többségüket a dél-nyugati Tal-al-Háva negyedben találták meg, ahonnan az izraeli harckocsik több mint 24 órás harcok után visszavonultak. (MTI)
  • Az izraeli hadsereg első alkalommal vont mérleget: a háromhetes offenzíva során mintegy 2000 gázai célpontot támadtak. Az Egyiptom és a Gázai övezet határán ásott csempészalagutak 60-70 százalékát megsemmisítették. A palesztinok csaknem 700 rakétát és gránátot lőttek ki izraeli területre. Gázai palesztin egészségügyi források szerint a katonai offenzívában eddig legalább 1133 ember vesztette életét. Izraeli részről 13 halottról adtak hírt. (MTI)
  • "Nagyon közeli" a tűzszüneti egyezség a Gázai övezetben - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a ciszjordániai Ramallahban, miután megbeszélést folytatott Szalam Fajjad palesztin kormányfővel. A tárgyalás részleteiről még nem érkeztek hírek. (FH)
  • A török miniszterelnök szerint Izraelt ki kellene zárni az ENSZ-ből, amíg figyelmen kívül hagyja a világszervezet felhívásait gázai offenzívájának beszüntetésére. "Hogyan lépheti át egy ilyen ország, amely nem tartja be az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, a világszervezet kapuját?" - tette fel a kérdést Recep Tayyip Erdogan, azzal vádolva Izraelt, hogy a civil lakosságot támadja a Gázai övezetben, miközben arra hivatkozik, hogy műveletei az iszlamista Hamász ellen irányulnak. (MTI)
  • A Hamász iszlamista palesztin mozgalom nem fogadja el a gázai tűzszünetre vonatkozó izraeli feltételeket, és a végsőkig folytatja a fegyveres ellenállást - jelentette ki Háled Mesaal, a mozgalom damaszkuszi emigrációban élő vezetője. A politikus a katari Dohában, a rendkívüli arab csúcsértekezleten fejtette ki szervezet álláspontját. Egyben felszólította a jelenlévőket, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot Izraellel. (MTI)
  • Ámosz Gilád, az izraeli védelmi miniszter főtanácsadója anélkül távozott Kairóból, hogy egyiptomi vendéglátóival megállapodott volna egy konkrét formába öntött gázai tűzszünetről. "A folyamatban fölmerült akadály szombat estig vagy vasárnapig nem tűnik el, így addig szóba sem jöhet a fegyvernyugvási egyezmény véglegesítése" - mondta Gilád. Ehud Barak főtanácsadója 48 óra leforgása alatt kétszer tárgyalt Omar Szuleimánnal, az egyiptomi hírszerzés főnökével. (MTI)
  • A szíriai elnök arra szólította fel az arab államokat az Arab Liga értekezletén, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat a zsidó állammal, és zárják be izraeli nagykövetségeiket. Basár el-Aszad nem említette név szerint a címzetteket. Azt mondta, a gázai tűzszünetet célzó "arab kezdeményezés halott". Ezzel egyértelműen Egyiptom javaslatára utalt.

    Izrael Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával áll diplomáciai viszonyban, míg Katarral kereskedelmi képviselet útján tart fenn kapcsolatokat. (MTI)