Harcok a Gázai övezetben

2009.01.16. 15:47

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem jelent meg az Arab Liga csúcstalálkozóján Egyiptom és Szaúd-Arábia államfője, és feltehetően az ő nyomásukra még további arab országok. Üresen maradt a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak a széke is. Részt vett viszont a tanácskozáson Irán elnöke, Mahmúd Ahmedinezsád, valamint a Hamász magas rangú vezetői. Meglepetésszerű megjelenésükkel valószínűleg azt akarják demonstrálni, mekkora súlyuk van a gázai válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítésekben. (MTI)
  • A Hamász még pénteken delegációt küld Kairóba, hogy a gázai tűzszünettel kapcsolatos egyiptomi javaslatról tárgyaljon, közölte pénteken az iszlamista szervezet egyik vezetője.

    Az al-Dzsazírának adott nyilatkozatában Mohamed Nászr, a Hamász politikai irodájának tagja elmondta, hogy legutóbbi kairói látogatásukkor kifejtették véleményüket az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezéséről. Most az egyiptomi kormány hívta meg őket, hogy megvitassák az erre adott izraeli választ. (MTI)

  • Nicolas Sarkozy francia államfő pénteken azt mondta, a gázai katonai offenzíva "nem erősíti Izrael biztonságát", "felesleges és véres humanitárius tragédiához" vezet, ezért a harcok azonnali befejezésére szólított fel.

    A francia elnöki hivatalban külföldi diplomatáknak tartott újévi köszöntőjében az államfő úgy ítélte meg, hogy a palesztinok még soha nem voltak ennyire megosztottak, és Mahmúd Abbász palesztin elnök meggyengült, de a nemzetközi közvélemény által megvádolt izraeli kormány és a mérsékelt arab országok vezetői is egyaránt meggyengültek a konfliktusban. Sarkozy hangsúlyozta: szeretné, ha Ehud Olmert izraeli miniszterelnök "vállalná a kockázatot", és elfogadná az egyiptomi tűzszüneti javaslatot, a palesztinok pedig megbékélnének egymással. (MTI)

  • Szintén az Izraellel fenntartott kapcsolatok megszakítására szólította fel az Arab Liga ülésének résztvevőit Mahmúd Ahmadinezsád, az arab országokhoz hasonlóan muzulmán felekezetű Irán megfigyelőként jelenlévő elnöke. Ahmadinezsád sürgette az izraeli áruk és az Izraellel kapcsolatban álló vállalatok bojkottját is. "Ez a palesztin néppel és a gázai ellenállással való szolidaritás minimális küszöbértéke" - fogalmazott. Az iráni elnök egyúttal követelte, hogy az izraeli vezetőket vonja felelősségre a nemzetközi igazságszolgáltatás a gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneik miatt. (MTI)
  • Katar és Mauritánia úgy döntött, hogy felfüggeszti politikai és gazdasági kapcsolatait Izraellel - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Az al-Dzsazíra, amely a katari állam tulajdonában áll, nem jelölte meg értesülése forrását. Izrael az arab országok közül Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával áll diplomáciai viszonyban, míg Katarral kereskedelmi képviselet útján tart fenn kapcsolatokat. (MTI)
  • Az Egyesült Államok és Izraeli megállapodást kötött pénteken a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozásáról. Az egyetértési nyilatkozatot a két külügyminiszter, amerikai részről Condoleezza Rice, izraeli részről Cipi Livni látta el kézjegyével.

    Rice kijelentette, az új megállapodás hozzájárul majd a Gázába irányuló fegyvercsempészet meggátlásához, és végső soron elősegíti a tartós tűzszünet létrejöttét. Cipi Livni elmondta, az Egyesült Államok és Izrael egy sor olyan lépésről állapodott meg, amely a Hamász palesztin szervezet újrafegyverkezésének megakadályozását célozza. (MTI)

  • Az izraeli vezetők komolyan fontolóra vették, hogy egyoldalúan leállítják a gázai övezeti offenzívát ahelyett, hogy egyiptomi közvetítéssel hivatalosan is tűzszünetet kössenek a Hamásszal, közölték izraeli politikai források pénteken.

    A hadműveletek egyoldalú leállítása megfosztaná a Gázai övezetet uraló palesztin szélsőséges iszlamista szervezetet attól a lehetőségtől, hogy politikai tőkét kovácsoljon a tűzszüneti megállapodásból. Egy ilyen egyezmény vélhetően az övezet izraeli zárlatának enyhítését is magában foglalná. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Egymásnak estek a zsidók és a muzulmánok Franciaországban

    A Gázai övezet elleni offenzíva kezdete óta erősödik a vallási feszültség Franciaországban, az utóbbi három hétben 66 antiszemita cselekmény történt. A vallási közösségek között erősödő feszültségek odáig vezetettek, hogy pénteken a zsidó-muzulmán baráti egyesületből a muzulmán tagok kiléptek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a zsidó tagok nem emelnek szót a gázai offenzíva áldozataiért.
    További részletek>>>
  • Egy kormányforrás szerint szombaton összeül az izraeli nemzetbiztonsági kabinet, amely meg fogja szavazni az egyoldalú tűzszünetet, és az izraeli hadsereg annak életbe lépése után sem vonul ki a Gázai övezetből. Korábban Cipi Livni külügyminiszter időpont megjelölése nélkül, de szintén úgy nyilatkozott a Tízes csatorna izraeli tévéadónak, hogy összeül majd a nemzetbiztonsági kabinet, hogy döntsön a kérdésben.

    Livni régóta támogatja, hogy Izrael megállapodás nélkül zárja le a hadműveleteket. A külügyminiszter most azzal érvelt álláspontja mellett, hogy ha a Hamász rakétákkal lövi Izraelt, ezért válaszlépéseket kell tenni. Az offenzívát nem a Hamásszal való megegyezéssel, hanem a Hamász ellenében kötött megállapodásokkal kell lezárni, vélekedett. (MTI)

  • A gázai bombatámadásban vesztette életét Halil al-Dzsaber al-Hasszán, aki a 80-as években a Palesztin Atlétikai Szövetség alelnöke volt, haláláig pedig az országos futsalszövetséget vezette. A támadásban elhunyt al-Hasszán felesége is. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) honlapját Mowaffaq al-Mattar, ismert palesztin újságíró tájékoztatta, aki az áldozatok közelében lakik.

    A tudósító beszámolója szerint az ő háza is kigyulladt a bombázások és a tankok támadásakor. Miután elvonultak a támadók, a házak átkutatása közben találták meg a házaspár holttestét. Al-Hasszán 30 évig töltött be különböző sportvezetői tisztségeket. (MTI)

  • Elszaporodtak az antiszemita incidensek Nagy-Britanniában a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek miatt, áll a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet legújabb összegzésében. A Community Security Trust, amely az antiszemita megnyilvánulások bejelentésére ösztönzi a brit zsidóság tagjait, közölte, hogy december 27-e óta 150 ilyen jellegű támadás jutott a tudomására. A szervezet összehasonlító adatai szerint havi átlagban 20-45 zsidóellenes incidens történik az országban.

    A szervezet felhívása szerint növekszik a veszélye annak, hogy Izrael-ellenes csoportok megpróbálnak erőszakosan behatolni zsidó közösségi helyiségekbe. Csak az elmúlt héten két ilyen kísérlet történt Londonban. A jelentés szerint London északi és keleti városrészeiben - amelyekben különösen nagy lélekszámú zsidó közösségek élnek - súlyosan fenyegető, több esetben zsidók megölésére buzdító falfirkák százai jelentek meg az utóbbi néhány nap folyamán. (MTI)

  • Életét vesztette egy palesztin család tíz tagja Gáza városában, közölték palesztin kórházi forrásokból. A tájékoztatás szerint a család gyászolni gyűlt össze, amikor a házat izraeli ágyúlövedék vagy rakéta találhatta el Gáza Sudzsaíja nevű negyedében. Négy palesztin nő pedig a gázai övezet északi részén fekvő Balaíja településen, egy másik izraeli katonai csapásban vesztette életét, tették hozzá a források. (MTI)
  • Biztatta a Hamászt és kikelt az áruló arab országok és az iszlám világ képmutatói ellen pénteken Irán legfőbb vallási vezetője, aki üzenetet fogalmazott meg a Gázai övezet elleni offenzíváról a Hamásznak. "Legyetek büszkék kitartásotokra, bátorságotokra és áldozatotokra" - buzdította a Gázai övezetet uraló palesztin szervezetet. "Ellenállásotok meghiúsította Amerika, a cionista rezsim és szövetségesei, az Egyesült Nemzetek és a muzulmán világ képmutatóinak szándékát" - folytatta. (MTI)
  • A palesztinok támogatásáról szóló, tizenegy pontból álló nyilatkozatot fogadtak el pénteken a gázai övezeti háborúnak szentelt dohai rendkívüli arab csúcsértekezlet részvevői. A dokumentumot a közelgő újabb arab csúcsértekezlet elé tárják majd. Az aláírók azt követelik, hogy Izrael azonnal állítsa le hadműveleteit, számolja fel az övezet "törvénytelen blokádját", haladéktalanul és tartósan nyissa meg minden határátkelőjét. A résztvevők felhívták az arab országokat, hogy függesszék fel kapcsolataik rendezését Izraellel, valamint a közel-keleti béke elérését célzó arab kezdeményezést.

    Kuvaitban jövő hétfőn és kedden újabb arab csúcstalálkozót tartanak; a tanácskozást eredetileg gazdasági kérdések megvitatására tervezték, de szó lesz rajta a gázai válságról is. (MTI)

  • Azonnali gázai tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket az ENSZ-közgyűlés. A határozatot elsöprő többséggel fogadták el. A palesztin küldött köszönetet mondott, Izrael képviselője viszont helytelennek és szabályellenesnek tartotta a döntést.
  • Izrael kész a hétvégén leállítani a gázai háborút, ha két feltétele teljesül: egyrészt a rakétatámadások teljes leállítását, másrészt a fegyvercsempész útvonalak blokkolását követeli.

    Utóbbi ellenőrzéséhez az USA hírszerzési segítséget ígért. Szükség lesz még az egyiptomiak együttműködésére is, hiszen a Hamász fő utánpótlási útvonalát az egyiptomi-gázai határ alatti titkos alagutak jelentik. Az ezzel kapcsolatos kairói tárgyalás lehet a tűzszünet kulcsa.

  • A gázai tűzszünet feltételeiről szóló tárgyalásokon az EU is képviselteti magát szombattól. Az európaiakat a soros elnökség miatt a cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg képviseli.
  • A kairói béketárgyaláson részt vevő egyik Hamász-vezető azt mondta, hogy az egyoldalú izraeli tűzszünet még nem elég a békéhez. Ha az izraeli hadsereg nem vonul ki Gázából és nem oldja fel a terület blokádját, akkor hiába állítja le a hadműveleteket, a Hamász továbbra is támadni fog.
  • "Valahányszor meglátom ennek a nőnek a képét, azt kívánom, hogy bárcsak valaki golyót eresztene belé" - jelentette ki Ahmad Dzsannati ajatollah. Az iszlám vallási méltóság a pénteki ima alkalmával beszélt arról, hogy szeretné, ha valaki megölné Cipi Livnit.
  • cikkünk a témában:

    Izrael a tűzszünetre készül

    Izrael a Gáza elleni hadművelet leállítására készül, nem várnak a Hamásszal való megegyezésre, jelenti a Reuters egy magas rangú jeruzsálemi illetékesre hivatkozva. „Ha a biztonsági kabinet jóváhagyja, bejelentjük a katonai tevékenység felfüggesztését, mert a kitűzött célokat elértük” - idézték a neve elhallgatását kérő tisztviselőt.

    Az izraeli biztonsági kabinet közép-európai idő szerint 18:30 órakor ül össze. Ezt követően Ehud Olmert miniszterelnök még az esti órákban üzenetet intéz Izrael lakosságához. A Hamász viszont már korábban bejelentette, hogy a harcokat az egyoldalú izraeli tűzszünet esetén is folytatják addig, amíg Izrael nem oldja fel a Gázát megbénító blokádot.

    További részletek>>>
  • Egyiptom külföldi állam- és kormányfőket hívott meg vasárnapra Sarm-es-Sejkbe, hogy elősegítsék a gázai válság megoldását. A házigazda Hoszni Mubarak államfő lesz, és a meghívottak között van Mahmúd Abbász palesztin és Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol és Silvio Berlusconi olasz kormányfő, valamint Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.
  • Izrael perceken belül egyoldalú tűzszünetet jelent be, prognosztizálják a nemzetközi hírügynökségek. A zsidó állam várhatóan azonnal hatállyal állítja le a három hete tartó gázai offenzívát.
  • Egyelőre nem tudni, mit reagál majd a Hamász, ha Izrael bejelenti az egyoldalú tűzszünetet. Korábbi nyilatkozataik alapján várható, hogy addig folytatják a harcot, amíg nem teljesülnek követeléseik, azaz Izrael nem vonul ki a Gázai övezetből azonnali hatállyal, és nem oldják fel a terület 18 hónapja tartó blokádját. Izrael várhatóan visszalő, ha a Hamász támad.
  • A német kancellár is ott lesz az egyiptomi államfő által vasárnapra összehívott sarm-es-sejki csúcstalálkozón, amelynek témája a gázai offenzíva lesz. Thomas Steg hozzátette: Angela Merkel az egyiptomi városból Tel-Avivba utazik, ahol találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel. Az egyiptomi elnök számos európai állam- és kormányfőt hívott meg Sarm-es-Sejkbe, ahol ott lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. Hoszni Mubarak viszont nem küldött meghívót az izraeli kormányfőnek és - korábbi hírrel ellentétben - Mahmúd Abbász palesztin elnöknek sem. (MTI)
  • Közép-európai idő szerint este fél hétkor ült össze Tel-Avivban az izraeli kormány biztonsági kabinetje, várhatóan az egyoldalú tűzszünetről döntenek. A katonai rádió szerint az egyiptomi tűzszüneti javaslatról szóló tárgyalások, illetve az Egyesült Államokkal pénteken aláírt, a Hamász fegyvercsempészetének megakadályozásáról szóló megállapodás vezethetett ahhoz, hogy a kabinet az egyoldalú tűzszünetet tűzte napirendjére. Egyiptom hangsúlyozta, hogy semmilyen módon nem érintett az amerikai-izraeli megállapodásban.
  • Noam Salit, a 2006 nyarán a Hamász fogságába esett, és feltehetően a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katona édesapja szombat este sajtótájékoztatót tartott, amivel azt próbálta elérni, hogy fia szabadon engedése képezze részét akár a Hamásszal vagy a Hamász nélkül elfogadott tűzszünetnek. Azt mondta, két és fél év után kritikus ponthoz érkezett Gilad Salit szabadságának ügye, írja a Ynet.

    A kabinet ülésének idején Gilad Salit barátai demonstrációt tartanak az izraeli hadsereg központjának épülete előtt Tel-Avivban.

  • Gabi Askenázi altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke szerint be kéne fejezni a Gázai övezet ellen indított offenzívát, írja az izraeli 10-es csatorna.
  • Izrael biztonsági kabinet 12 tagjának legnagyobb része támogatja az egyoldalú tűzszünetet, írja saját szombat esti körkérdésére hivatkozva a Ynet. Megjegyzik azt is, hogy több miniszter attól tart, hogy a Hamász folytatja majd rakétatámadásait izraeli célpontok ellen, illetve kételkednek abban is, hogy el tudják érni Gilad Salit, a 2006 nyarán a Hamász fogságába esett izraeli katona szabadon bocsátását. A miniszterek ülése még tart.
  • Alan Fisher, az al-Dzsazíra Gázai övezet és Izrael határánál dolgozó tudósítója szerint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök közép-európai idő szerint este 9-re tervezi a biztonsági kabinet ülésén született döntés bejelentését. Olmert az izraeli közszolgálati televízióban mondja el beszédét, írja az al-Dzsazíra.
  • Az izraeli biztonsági kabinetnek 12 tagja van, így az egyoldalú tűzszünetről szavaz majd többek között Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter, Cipi Livni külügyminiszter, Gabi Askenázi vezérkari főnök, Amosz Jadlin, a hadsereg hírszerzési vezetője, Juval Diszkin, a belbiztonsági szolgálat (Sin Bet) vezetője, illetve Meir Dagan, a Moszad főnöke.