Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Terrorriadó a Gatwicken

2003.09.13. 10:26
Terrorriadó miatt több órára lezárták és kiürítették pénteken késő este a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egységei a Londont és környékét kiszolgáló második legnagyobb repülőtér, a brit fővárostól délre fekvő Gatwick egyik terminálját, miután egy gyanús járművet találtak a légikikötő mellett.
A rendőrségi jelentések szerint az elhagyatott gépkocsira a déli terminál tövében, a repülőtér kerítésénél, "igen érzékeny helyen" figyelt fel egy civil utazó, aki riasztotta a hatóságokat.

A repülőgépforgalmat nem állították le

A Scotland Yard tűzszerészeket küldött a helyszínre, akik szombaton kora hajnalban három ellenőrzött robbantást hajtottak végre a Ford Escort típusú autón. A rendőrség ezután lefújta a riadót, de tovább folytatta a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ki és miért hagyta ott az autót.

A rendőrség a riadó idejére lezárta a Gatwickhez vezető utakat és a repülőtér mellett húzódó vasútvonalat; felfüggesztették a londoni Victoria pályaudvarról közvetlenül a repülőtérre közlekedő Gatwick Express közlekedését is. A repülőgépek indulását és érkezését ugyanakkor nem állították le, és a délitől mintegy két kilométerre lévő északi terminál forgalmát a riadó nem érintette.

Nem ez az első

Az idén nem ez az első jelentős terrorriadó a Gatwicken: februárban az északi terminált zárták le öt órára, miután egy Dél-Amerikából érkező utas poggyászában kézigránátot találtak.

Ugyanabban a hónapban több napra a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át az ellenőrzést a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow környékén, miután a kormány olyan hírszerzési értesítést kapott, hogy a két évvel ezelőtti amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat kézi indítású rakétával leszálló brit repülőgépek lelövésére készült.

Magas szintű készültség

Londonban folyamatosan magas szintű terrorkészültség van érvényben. A hatóságok éppen múlt vasárnap tartottak eddig példátlan méretű polgári védelmi gyakorlatot a brit főváros közepén, a metróban elkövetett, feltételezett gáztámadás következményeinek elhárítását gyakorolva.

Ugyanaznap jelent meg az a sajtóértesülés is, amely szerint a brit kormány titokban már elkészítette London tömeges kiürítésének részletes terveit súlyos terrortámadás esetére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?