István, Vajk
17 °C
34 °C

Terrorriadó a Gatwicken

2003.09.13. 10:26
Terrorriadó miatt több órára lezárták és kiürítették pénteken késő este a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egységei a Londont és környékét kiszolgáló második legnagyobb repülőtér, a brit fővárostól délre fekvő Gatwick egyik terminálját, miután egy gyanús járművet találtak a légikikötő mellett.
A rendőrségi jelentések szerint az elhagyatott gépkocsira a déli terminál tövében, a repülőtér kerítésénél, "igen érzékeny helyen" figyelt fel egy civil utazó, aki riasztotta a hatóságokat.

A repülőgépforgalmat nem állították le

A Scotland Yard tűzszerészeket küldött a helyszínre, akik szombaton kora hajnalban három ellenőrzött robbantást hajtottak végre a Ford Escort típusú autón. A rendőrség ezután lefújta a riadót, de tovább folytatta a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ki és miért hagyta ott az autót.

A rendőrség a riadó idejére lezárta a Gatwickhez vezető utakat és a repülőtér mellett húzódó vasútvonalat; felfüggesztették a londoni Victoria pályaudvarról közvetlenül a repülőtérre közlekedő Gatwick Express közlekedését is. A repülőgépek indulását és érkezését ugyanakkor nem állították le, és a délitől mintegy két kilométerre lévő északi terminál forgalmát a riadó nem érintette.

Nem ez az első

Az idén nem ez az első jelentős terrorriadó a Gatwicken: februárban az északi terminált zárták le öt órára, miután egy Dél-Amerikából érkező utas poggyászában kézigránátot találtak.

Ugyanabban a hónapban több napra a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át az ellenőrzést a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow környékén, miután a kormány olyan hírszerzési értesítést kapott, hogy a két évvel ezelőtti amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat kézi indítású rakétával leszálló brit repülőgépek lelövésére készült.

Magas szintű készültség

Londonban folyamatosan magas szintű terrorkészültség van érvényben. A hatóságok éppen múlt vasárnap tartottak eddig példátlan méretű polgári védelmi gyakorlatot a brit főváros közepén, a metróban elkövetett, feltételezett gáztámadás következményeinek elhárítását gyakorolva.

Ugyanaznap jelent meg az a sajtóértesülés is, amely szerint a brit kormány titokban már elkészítette London tömeges kiürítésének részletes terveit súlyos terrortámadás esetére.