Piroska
-2 °C
5 °C

Népirtásért ítélték el a szerb tábornokot

2004.04.19. 14:43
Hiába tartották "túl jelentéktelennek" hétezer muzulmán férfi és fiú lemészárlását Radiszláv Krsztics védői, a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa is népirtásnak minősítette a srebrenicai vérengzést. Az ítélet nemzetközi precedenst teremthet, mivel ezentúl nem csak a teljes lakosság kiirtásának kísérlete számít népirtásnak.
Népirtás történt Srebrenicában 1995-ben - mondta ki hétfői ítéletében a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa. A tanács ugyanakkor negyvenhatról harmincöt évre enyhítette a várost megostromló szerb csapatok parancsnokára, Radiszláv Krsztics tábornokra kiszabott börtönbüntetést.

Szélesen értelmezték

Az ítélet indoklása szerint Krsztics nem vett részt a több mint hétezer muzulmán férfi és fiú kivégzésében, de a várost ostromló egység parancsnokaként tudomása volt a népirtásról.

A srebrenicai mészárlást népirtásnak minősítő ítélet történelmi jelentőségű lehet a nemzetközi jog alkalmazásában. Az ítélet szerint ugyanis nem csak a teljes lakosság (férfiak, nők, gyerekek) elpusztítására irányuló törekvés tartozik ebbe a körbe, de a lakosság egy részének (ebben az esetben férfiaknak) a megölése is.

Jelentéktelen öldöklés

Krsztics védői szerint "túl jelentéktelen" méretű volt az öldöklés ahhoz, hogy népirtásnak minősítsék - írja a BBC. Az ügyvédek már az elsőfokú ítéletet is erre hivatkozva támadták meg. A másodfokú bíróság azonban helyben hagyta az első fokon született ítéletben szereplő minősítést.

Srebrenicát - amelyet egyébként az ENSZ védett övezetnek minősített, de mégsem védett meg - 1995 júliusában foglalta el a boszniai szerbek hadereje, majd ezt követően, alig néhány nap alatt a szerbek több mint 7000 helyi férfit végeztek ki. Ez volt a legszörnyűbb mészárlás Európában a II. világháború vége óta, s nem kis szerepet játszott abban, hogy a boszniai háború ügyében a nemzetközi közösség végre elszánta magát a beavatkozásra.

A várost elfoglaló szerb csapatokat Krsztics irányította, akit a boszniai nemzetközi békeerők 1998 decemberében elfogtak, s a hágai törvényszék elé állítottak. Az 1948-as genfi konvenció meghatározása szerint a népirtás "olyan bűncselekmény, amelyet egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport egészének, vagy valamely részének elpusztítási szándékával követnek el".