Alfréd
-2 °C
2 °C

Tódul a nép Genovába

2001.07.19. 15:23
Ezrével érkeznek a globalizációellenes tüntetők Genovába, ahol pénteken kezdődik a világ hét legfejlettebb ipari hatalmát és Oroszországot tömörítő G8 csúcstalálkozója. Az aktivisták, akik közül sokan védőmellényeket viselnek, többnyire különvonatokon érkeznek, és különbuszokra szállva jutnak el a város által biztosított szállásaikra. A Nyolcak külügyminiszterei közben kétnapos tárgyalásaik végére értek.
A megmozdulást szervező Genova Szociális Fórum (GSF) szerint legalább tízezren érkeztek eddig. Hírügynökségek szerint szerdán több mint háromezren jöttek, annak ellenére, hogy 686 embert visszafordítottak az olasz határról. A szervezők 100-120 ezer emberre számítanak. Egyelőre nem tudni, hogy valóban megérkezik-e ennyi tüntető.

Galambbal tüntető békés olaszok

A GSF információs pontokat állított fel szerte a városban a tüntetésre érkezők tájékoztatására. A szervezet honlapján már hetek óta hozzáférhetők jogi és egészségügyi információk, valamint tanácsok arra nézvést, hogy mit kell tenni, ha elkezdődik a tánc.

Húszezer rendőr, katona és ügynök áll készenlétben. A várost egy vörös és egy sárga zónára osztották, a politikusokat egy négy méter magas drótakadály választja el a tüntetőktől, és terrorista támadástól tartva még föld-levegő rakétákat is telepítettek a város repülőtere köré. Az egyik helyi kórházban külön hullakamrát alakítottak ki arra az esetre, ha elszabadulna a pokol, és a biztonság kedvéért még 200 extra hullazsákot is rendeltek. A börtönök készen állnak: a "fölös" rabokat időlegesen Szicíliába és Szardiniára "deportálják".

Az ostromállapotról bővebben itt olvashatunk.

Globofób franciák
A francia Le Monde csütörtök reggel annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit mutatja be, amelyet a globalizáció témájában készítettek. Ebből kitűnik, hogy a franciák 55 százaléka szerint a globalizáció állásukat, illetve vállalkozásukat fenyegeti. A megkérdezettek egyharmada pedig úgy véli: a globalizáció a vállalati fejlődés számára nyújt jó lehetőségeket. Minden tíz válaszadóból négy gondolja azt, hogy veszélyt jelent az Észak-Dél közötti szakadék mélyülése, és igen sokan tartanak a tőzsde és a pénzpiacok egyeduralmától - olvasható a Le Monde mai számában.

(MTI)

Prodi szerint nincs szükség az "extravagáns csúcsra"

A csúcstalálkozóról érdekes kommentárt tett közzé csütörtökön Romano Prodi, az Európai Unió kormányának szerepét betöltő Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint talán jobb lenne, ha nem tartanák meg a találkozót, hisz az "túlságosan extravagánssá vált. Ideje volna egy olyan szervezetet létrehozni, amely a hangsúlyt az emberekre helyezi". Jacques Chirac francia államfő pedig arról írt a mai Le Figaro-ban, hogy "emberivé kell tenni a globalizációt, amelynek szükségessége ma már nem megkérdőjelezhető". Chirac ugyanakkor felhívja a figyelmet az eredményekre, melyeket szerinte a Nyolcak elértek.

A csúcstalálkozón többek közt szó lesz a harmadik világ hiteleinek elengedéséről, illetve a szegénység és a betegségek elleni globális küzdelemről. A Nyolcak külügyminiszterei kétnapos tárgyalásuk végeztével csütörtökön közös nyilatkozatot adnak ki: a Reuters által megszerzett nyilatkozat egyebek közt felszólítja a Közel-Keleten harcoló feleket a Mitchell-bizottság ajánlásainak megvalósítására, hitet tesz a balkáni helyzet stabilizálása mellett, és támogatja, hogy Montenegró maradjon Jugoszlávia része.

Miről van szó?
A tüntetők szerint a G8 - a hét legfejlettebb ipari állam plusz Oroszország - alapvetően antidemokratikus szervezet, ami úgy dönt a világ fontos kérdéseiről, hogy a szegényekkel nem foglalkozik. Ellenzik a "G8 által diktált" világkereskedelmi politikát, amely arra kényszeríti a kevésbé fejlett országokat, hogy nyissák meg piacukat a multik termékei előtt, de a nyugati országok piacát továbbra is vámokkal védi. Szemükre vetik, hogy nem foglalkoznak a környezetvédelemmel, és csak ígérgetik, hogy segítenek a szegény országokon, még arra sem képesek, hogy adósságaikat elengedjék. A szervezetek rendkívül tarkák, megtalálhatóak köztük mérsékelt csoportok, radikális anarchisták, antikapitalisták, zöldek és mezei kommunisták is. Bővebben erről itt olvashatunk.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft