Emőke
-4 °C
9 °C

Mártírrá avatták a kémrepülőgép-balesetet okozó kínai pilótát

2001.04.15. 15:55
Peking "forradalmi mártírrá" nyilvánította az amerikai kémrepülőgéppel április 1-jén összeütközött kínai vadászgép pilótáját, akinek holtteste 13 napi széles körű keresés után sem került elő. A kínai repülősnek a kommunista hősök panteonjába való helyezéséről szombat este adott hírt a kínai állami rádió, és a vasárnapi állami lapok is központi helyen szerepeltették a hírt.
Shane Osborne pilóta
fotó: EPA
A kémrepülőgép 24 tagú személyzetének hazatérte óta Kínával szemben keményebb hangot használó Washington szerint a balesetért a kínai vadászgép pilótája volt felelős, mert szántszándékkal az EP-3-as amerikai kémrepülőgépnek ütközött. Peking viszont azt állítja, hogy az amerikai gép hirtelen manővere miatt történt az ütközés, amelynek következtében a kínai gép kettétört és a tengerbe zuhant.

Peking egyelőre elzárkózik az EP-3-as visszaadásától

A kínai haditengerészet "dicsőséges áldozatnak" nevezte a kínai pilóta tettét. A küszöbön álló kínai-amerikai tárgyalások minden bizonnyal két kérdésre fognak összpontosulni: egyrészt arra, hogy mi is történt április 1-jén a baleset helyszínén, a délkínai-tenger felett, másrészt arra, hogy mi lesz a sorsa a Hajnan-szigetén kényszeleszállást végrehajtott és azóta is a kínaiak kezében levő amerikai EP-3-asnak?

A Reuters értékelése szerint az a tény, hogy Kína "forradalmi mártírrá" nyilvánította az eltűnt pilótát, valamint az, hogy elutasítja a légi katasztrófára vonatkozó amerikai álláspontot, feszült tárgyalásokat vetít elő a diplomáciai viszályba keveredett felek között.

Tajvan fegyverzetet kér az USA-tól

Hazatért a kémrepülőgép legénysége
Az amerikai kémrepülőgép Kínában 11 napon át fogva tartott személyzete szombaton hazaérkezett Washington állambeli támaszpontjára, ahol ezrek ünnepelték őket. Kétnapos hawaii kihallgatás után a 24 amerikai katonát a haditengerészet C-9-es szállítógépe szállította a Seattle-től 80 kilométernyire északra lévő Whidbey szigetére. A flottabázison a szállítógépből elsőként Shane Osborne pilóta szállt ki, akinek sikerült a felderítőgépet 1500 méteres zuhanás után ismét uralnia, és Hajnanon letennie.
A kínai-amerikai diplomáciai viszony aggodalmakat kelt Tajvanon, mivel a gépütközést követően négy amerikai szenátor mondta le tervezett kínai látogatását, s Peking helyett Tajvanra utazott. Csen Suj-pien tajvani elnök ezért sürgette az Egyesült Államokat: fegyverezze fel a szigetállamot, és segítsen katonai bizalomerősítő kapcsokat létesíteni Tajvan és Kína között. Csen Suj-pien szerint Washington a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását, valamint a tajvani demokrácia megőrzését segítené azzal, ha fejlett amerikai védelmi fegyverzetekkel szerelné fel a szigetet.

A tajvani elnök korábban azt mondta, hogy egy a délkínai-tenger felettihez hasonló ütközés a Tajvani-szorosban felmérhetetlen következményekkel járna katonai bizalomteremtés hiányában.