Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Meccset nézett a görög komp legénysége

2000.09.28. 11:26
Több mint hatvan ember vesztette életét a kedd este történt pároszi kompkatasztrófában. Az utasok állítása szerint a legénység az ütközés pillanatában a Panathinaikos - Hamburg futballmérkőzést nézte, és a kapitány elsőként szállt be a mentőcsónakba. Egy brit útikönyv a Samina-t egy "nagy halom ócskavasnak" minősítette, a kereskedelmi hajózási hatóságok szakemberei azonban az előző héten vizsgálták át, és megfelelő állapotúnak találták.
Tizennégy embert még mindig keresnek, bár életben maradásukra kevés az esély
A katasztrófa pillanatában sem a kapitány, sem az első tiszt nem tartózkodott a parancsnoki hídon - nyilatkozta Erich Schröder, a hajó egyik utasa a német televízióban. Az utasok szerint a legénység a Panathinaikos - Hamburg Bajnokok Ligája mérkőzést nézte. Egy német hölgy még viccesen meg is kérdezte a férjét: ,,Valójában ki vezeti most a hajót?"

A személyzet képtelen volt időben leengedni a mentőcsónakokat, amelyekben elvileg helyet kaphatott volna minden utas. Mindössze két hajót tudtak vízre bocsátani, így az utasok a fedélzetről ugráltak a vízbe, sokan közülük perceken belül elmerültek.

Schröder lesújtó véleménnyel nyilatkozott a hajó legénységről, ugyanakkor dicsérte a pároszi halászokat, akik életük kockáztatásával segítettek kimenteni a vízből a fuldoklókat.

A magyarországi görög nagykövetség munkatársai az Indexnek elmondták, nagyon szervezetten folyik a mentés, a görögök mindent megtesznek a túlélők felkutatása érdekében. A Reuters információi szerint a szerencsétlenségben 65-en vesztették életüket, 14 ember után még mindig kutatnak.

A személyzet meccset nézett. Az eredmény hatvan halott
Az ADAC német autóklub évente kiadott jelentése rendre elmarasztalta az Égei- és a Jón-tengeren közlekedő görög hajókat - mondta el a ZDF televízióban Anton Sauter, az ADAC müncheni szóvivője. A bírálat nyomán ugyan történt bizonyos mértékű javulás, ám a kompok személyzetének kikérdezésekor a matrózok bizonytalan válaszokat adtak arra a kérdésre, mikor volt utoljára katasztrófagyakorlat. A fedélzeti naplóban talált, a gyakorlatozásra vonatkozó bejegyzések nem felelnek meg a valóságnak - vonta le következtetését Sauter.

Egy brit útikönyv az Express Samina-t "nagy halom ócskavasnak" minősítette, és megállapította, hogy "ez a rozzant jármű alighanem a legrosszabb az összes görög komphajó közül".

A tulajdonos a Minoan Flying Dolphins komphajózási vállalat ellenben olyan nyilatkozatot adott ki szerdán, amely szerint a hajót éppen az előző héten vizsgálták meg a kereskedelmi hajózási hatóságok szakemberei, és megfelelő állapotúnak találták.

Ez a baleset volt a legsúlyosabb 1965 óta, amikor is az "Iraklion" hajó katasztrófájában 217-en vesztették életüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!